Tweede Kamer wil aanpak illegale middelenhandel

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een plan van aanpak tegen illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen.

Tweede+Kamer+wil+aanpak+illegale+middelenhandel
© Han Reindsen

De Tweede Kamer nam donderdag 20 mei een motie aan van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie. Daarin wordt de regering gevraagd om samen met de NVWA en andere betrokken partijen een plan van aanpak op te stellen. Dat moet de criminele handel in illegale gewasbeschermingsmiddelen aan banden leggen.

De indieners van de motie constateren dat de handel in illegale gewasbeschermingsmiddelen groeit. Europol haalde vorig jaar 1,3 miljoen kilo aan illegale middelen van de markt, bijna twee keer zoveel als in 2019. Europol is een onderzoeksorganisatie en het samenwerkingsverband van de politiediensten in de Europese Unie.


Gezondheid en milieu

De wetgeving en handhaving zijn nu vooral gericht op individuele telers, waardoor criminele organisaties buiten schot blijven. De indieners constateren dat illegale en vervalste gewasbeschermingsmiddelen niet zijn onderzocht en getoetst. Daarmee kunnen ze een bedreiging vormen voor de gezondheid en het milieu.

Een samenhangend plan van aanpak is nodig om deze illegale praktijken aan banden te leggen. Volgens de motie moeten er mogelijkheden komen voor inspectie en handhaving. Daarnaast moeten er zwaardere straffen komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer