Provincie Noord-Holland bepaalt stikstofstrategie

Een meerderheid in Provinciale Staten van Noord-Holland heeft maandag ingestemd met de nieuwe stikstofstrategie. Daarmee is de depositie in de verschillende Natura 2000-gebieden vastgelegd en hoeveel elke sector moet bijdrage aan de reductie van stikstofuitstoot.

Provincie+Noord%2DHolland+bepaalt+stikstofstrategie
© Mike Schellart

De provincie heeft becijferd dat in twaalf van de negentien Natura 2000-gebieden de kwetsbare natuur extra te lijden heeft onder de stikstof. De uitstoot moet bij de bron worden aangepakt door samen met de belanghebbende sectoren, zoals de industrie en de landbouw, te werken aan oplossingen. Elke sector is verantwoordelijk voor een evenredige afname. Per gebied worden er maatregelen voorgesteld.

Natuurgedeputeerde Esther Rommel (VVD) is blij dat ze nu verder kan met de aanpak van stikstof. 'Fijn dat de Staten helderheid hebben gegeven over de richting die we op kunnen gaan. De doelen zijn ambitieus en we gaan er alles aan doen om ze te halen. Dit is hard nodig om onze natuur te beschermen en weer te laten floreren.'


Zorgelijk

De CDA-fractie kan zich niet vinden in de gekozen strategie, omdat deze geen garantie biedt voor de toekomst van onder andere agrarische bedrijven. CDA-Statenlid Willemien Koning diende vergeefs een amendement en een motie in. 'Met deze aanpak wordt het onmogelijke gevraagd van de bedrijven. Het uitblijvende zicht op rendement is zorgelijk voor de ondernemers en jonge bedrijfsopvolgers.'

Woordvoerder Jack Rijlaarsdam van Boeren in Actie Noord-Holland is op zich blij dat de provincie ook aan andere sectoren dan de landbouw doelstellingen meegeeft. 'Als zij bij ons stikstofrechten kopen, dan groeien ze feitelijk. Dan moeten ze later toch ergens anders reductie laten zien. Terwijl wij als sector wat betreft stikstof krimpen. Daarvoor is het wel cruciaal dat er een sluitend registratiesysteem is. Daar ontbreekt het nu nog aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer