Alleen melkveestapel overschrijdt sectorplafond

De Nederlandse veestapel is in het eerste kwartaal binnen de plafonds voor stikstof en fosfaat gebleven. Alleen de melkveehouderij zat boven het sectorplafond, maar wel minder dan eind 2020.

Alleen+melkveestapel+overschrijdt+sectorplafond
© Vidiphoto

Dat blijkt uit de eerste kwartaalrapportage 2021 over de stikstof- en fosfaatexcretie door de Nederlandse veestapel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit heeft landbouwminister Carola Schouten dinsdag bekendgemaakt.

In de kwartaalrapportages maakt het CBS steeds gebruik van de meest recente gegevens over de omvang van de veestapel, de melkproductie per koe en de beschikbaarheid en samenstelling van kracht- en ruwvoer. De nu gepubliceerde kwartaalrapportage geeft een momentopname op basis van de situatie op 1 april 2021.


Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de excretie van fosfaat en stikstof door de Nederlandse veestapel lager was dan de respectievelijke nationale plafonds. Ook de sectorale plafonds voor fosfaat en stikstof zijn in het eerste kwartaal van 2021 niet overschreden, met uitzondering van het sectorplafond voor stikstof bij melkvee.


Punt van zorg

Aan het einde van het eerste kwartaal 2021 lag de excretie van stikstof door melkvee boven het sectorale plafond, zij het minder hoog dan aan het einde van het vierde kwartaal 2020. 'De overschrijding van het sectorale stikstofplafond door de Nederlandse melkveestapel is een blijvend punt van zorg dat de sector zich aan dient te trekken en waar ik de sector ook op aanspreek', schrijft Schouten in een begeleidende Kamerbrief.

De bewindsvrouw wijst erop dat haar inzet op kringlooplandbouw en maatregelen in het kader van de stikstofaanpak toewerken naar een landbouw die produceert binnen de milieugrenzen. 'Mijn inzet op deze trajecten is erop gericht om ook de overschrijding van het sectorale stikstofplafond ongedaan te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer