Gen maakt planten weerbaar tegen bladluis en wittevlieg

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR), Umeå University in Zweden en KeyGene hebben een gen ontdekt dat de plant zandraket (Arabisdopsis thaliana) resistenter maakt tegen de groene perzikluis, andere bladluizen en ook wittevliegen op afstand houdt. Het onderzoek werpt nieuw licht op hoe planten zich verweren tegen plaaginsecten.

Gen+maakt+planten+weerbaar+tegen+bladluis+en+wittevlieg
© Hans Smid

Bladluizen komen veel voor op planten en landbouwgewassen. Ze voeden zich met het sap van de planten, maar verspreiden ook virussen. Om bij te dragen aan het terugdringen van het gebruik van insecticiden in de landbouw, wordt daarom veel onderzoek gedaan naar natuurlijke beschermingsmechanismes van planten. Dit onderzoek is daar een voorbeeld van.

Het gen houdt niet alle bladluizen en wittevliegen op afstand. De tabakswittevlieg en mosterdluis aten onverstoorbaar door van de zandraket.


Nieuw experiment

Onderzoeker Karen Kloth van het laboratorium voor Entomologie van WUR ontdekte in 2017 het betreffende gen. In een nieuw experiment, gepubliceerd in Plant, Cell & Environment, laten zij en collega-onderzoekers nu zien dat dit gen overal in de plant voorkomt: in wortels, bladeren, stengels en knoppen. Het is alleen maar actief is in het floëem. Dat zijn de cellen die het suikerrijke sap door de plant transporteren.

Ook de tabaksluis, melige koolluis en de koolwittevlieg 'presteren' slechter op planten die dit gen hebben. Volgens Kloth produceerden ze tijdens het experiment minder nakomelingen of eitjes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer