Iets meer dan 200 hectare suikerbieten overgezaaid

Tot het begin van deze week is in Nederland 203 hectare suikerbieten overgezaaid. Verder is de druk van bladluizen in de pasgezaaide bieten nog steeds laag.

Iets+meer+dan+200+hectare+suikerbieten+overgezaaid
© Han Reindsen

In vergelijking met de voorgaande drie jaren zijn de problemen met de opkomst van suikerbieten en de wegval van planten dit voorjaar beperkt. In 2018, 2019 en 2020 varieerde het areaal overgezaaide bieten van 700 tot 1.000 hectare. Uit een overzicht van Cosun Beet Company blijkt dat dit jaar de belangrijkste redenen voor overzaai plantuitval door vorstschade (31 procent) en korstvorming (19 procent) zijn.

In Noord- en Zuid-Holland is de oppervlakte aan overgezaaide bietenpercelen het grootst met in totaal 62 hectare. In de Noordoostpolder en in Oost-Brabant hebben bietentelers tot dusver nog helemaal niets opnieuw hoeven in te zaaien.


Schadedrempel niet overschreden

Over de bladluissituatie meldt Cosun Beet Company in het monitoringsysteem van BAS (BietenAdviesSysteem) dat er nauwelijks nog luizen worden waargenomen. Dit is een gevolg van de lage temperaturen van de afgelopen periode. Op enkele bietenpercelen in het Zuidwesten en het Zuidoosten zijn wel groene luizen gevangen, maar daar is de schadedrempel niet overschreden.

Slechts op één bietenperceel in Zuid-Limburg is dit wel het geval. Hier zijn gemiddeld drie groene luizen per tien planten geteld. Het betekent dat op een dergelijk perceel een insectenbestrijding rendabel is. Onder de groep van de groene bladluizen bevinden zich ook de groene perzikluizen die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van vergelingsvirussen op bietenpercelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer