Bewaarproef peen toont duidelijke verschillen

Een fungicideproef in peen van middelenfabrikant BASF laat na lange bewaring zien dat peentelers wat te kiezen hebben om hun bewaaruitval te beperken. De proef werd vorig jaar in Flevoland uitgevoerd.

Bewaarproef+peen+toont+duidelijke+verschillen
© Haijo Dodde

BASF vergeleek in eerste instantie verschillende fungiciden, waaronder de eigen producten Signum, Scala en Dagonis SC. Dat gebeurde in een doorspuitschema en daarnaast ook in een aantal schema's waarbij de middelen net als in de praktijk worden afgewisseld. De fungicideproef is uitgevoerd met het ras Nerac op praktijkpercelen in Dronten en Marknesse.

Technisch specialist Kick van Saarloos gaf deze week een toelichting op de resultaten van de proef. Als ondersteuning voor zijn verhaal verzamelde hij van de bewaarmonsters de uitgesorteerde peen met schimmelaantastingen. Het uitvalpercentage van de behandelde objecten na vijf maanden bewaring varieerde behoorlijk afhankelijk van de behandelingsschema's en de ziektedruk.


Hoge meeldauwdruk

De proef van BASF in Dronten is in 2020 aangelegd op een perceel met een hoge meeldauwdruk. Op het praktijkperceel in Marknesse werd het loof tijdens het groeiseizoen kunstmatig geïnfecteerd met alternaria. BASF vergeleek in beide proeven onder meer de eigen middelen met een standaardfungicide.

In alle behandelde objecten zijn vier bespuitingen met fungiciden uitgevoerd. De bestrijding van de schimmels startte rond eind juli. In het schema is vervolgens steeds een interval aangehouden van ongeveer tweeënhalve week. De laatste bespuiting vond ongeveer half september plaats.

Uit de veldproef blijkt dat Signum en Dagonis SC en ook Signum in combinatie met Scala een uitstekende werking hebben op zowel meeldauw als alternaria. Van Saarloos laat aan de hand van sheets zien dat voor Dagonis SC een meeldauwwerking is vastgesteld van 98 procent, voor Signum gespoten met een uitvloeier is dat 95 procent.


Werking op alternaria

Bij een zware alternariabesmetting komt het schema met twee keer Signum met uitvloeier gevolgd door twee keer Scala met uitvloeier tot een werkingspercentage van 80 procent. De standaardfungicide blijft in dit onderzoek van BASF steken op een werking van 64 procent.

'De goede werking op de schimmels zien we op het veld ook terug in de hectare-opbrengsten', weet Van Saarloos. 'Ten opzichte van onbehandeld berekenen we voor de objecten met Signum en Scala en de objecten met Dagonis SC en ook Scala een meeropbrengst van 22 procent. In deze proef betekende dit ook dat we 22 ton meer peen van een hectare konden oogsten.'

Bij de recente analyse van de bewaarmonsters blijkt dat na vijf maanden voor de proef in Dronten het percentage uitval varieert van 9,8 procent tot 22,7 procent. De peen afkomstig van het proefperceel in Marknesse is sterker in de bewaring. Hier scoort het beste object een bewaaruitval van 2,4 procent en voor het slechts presterende object noteert BASF 6,3 procent uitval.


Beter dan standaardfungicide

Van Saarloos: 'De beste bewaarmonsters zijn behandeld met Signum en Scala. De objecten met Dagonis SC hebben iets meer uitval, maar doen het nog steeds veel beter dan het standaardfungicide.' Op de beschimmelde wortels is volgens de peenspecialist van BASF vooral botrytis en sclerotinia te vinden.

Hij concludeert dat middelen als Signum en Scala in peen een prima bestrijdingsresultaat geven. Verder beschouwt Van Saarloos Dagonis SC als een goed alternatief. 'Dit fungicide heeft in veel groentegewassen een brede werking op schimmelziekten. Bijkomend voordeel is de relatief lage hoeveelheid werkzame stof die per hectare wordt gespoten. Dat maakt het middel aantrekkelijk voor bijvoorbeeld teelt volgens de voorwaarden van PlanetProof.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer