Tulp als ideaal relatiegeschenk

De zoektocht naar een nieuwe tulp is een langdurig proces van minstens vijf jaar, zonder garantie op commercieel succes. Om onder meer de kosten te spreiden, is de Groningse tulpenveredelaar Christian Kolk het project 'Uw bedrijf een eigen tulp' begonnen. Zo kunnen bedrijven en instanties een typisch Hollands relatiegeschenk in huis halen.

De tulpenvelden bij Kloosterburen liggen er kleurrijk bij. Sommige telers zijn al begonnen met het koppen, maar door het natte weer liggen die activiteiten even stil. Op het perceel van Christian Kolk is een bont palet aan kleuren en vormen te zien. Sommige tulpenrassen zijn voor de eigen veredeling en andere bloemen staan te bloeien in opdracht van hun naamgever, die een tulp bij Kolk heeft laten registeren.

'Relatiegeschenken zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Maar bedrijven en instellingen zien in dat je met een tulp toch iets unieks geeft. Een bedrijf komt hier een tulp uitkiezen en verbindt een naam daaraan. Die naam wordt via ons geregistreerd en die blijft deze tulp dan ook houden zolang de bloem wordt geteeld. De bollen gaan uiteindelijk naar de bedrijven toe in een mooie verpakking. De kleinere bolletjes gaan als plantgoed weer hier de Groningse grond in om te vermeerderen voor het volgende jaar', legt Kolk uit.

Het zijn niet alleen grote internationale bedrijven, maar ook kleinere instanties die met een eigen tulp zijn vertegenwoordig op het perceel in Kloosterburen. 'Er zijn opdrachtgevers bij die maar honderd bollen per jaar afnemen. Dat is natuurlijk erg kleinschalig en zorgt voor veel handwerk. Maar het geeft ook voldoening. Want die mensen komen vaak tijdens het bloeiseizoen een keertje op bezoek om te kijken hoe hun tulp het doet. En dan zie je dat ze gewoon erg trots zijn op hun eigen tulp.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer