Schouten moet oppakken kippen bij poten onderzoeken

Is het oppakken van kippen aan de poten bij het vangen door drie pluimveeservicebedrijven een overtreding van de EU-transportverordening? Demissionair landbouwminister Carola Schouten moet dit van de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven onderzoeken, oordeelde de rechter donderdag.

Schouten+moet+oppakken+kippen+bij+poten+onderzoeken
© Twan Wiermans

Wakker Dier stapte naar dit college, nadat de minister een verzoek om handelend op te treden weigerde. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie blijkt uit Youtube-filmpjes uit 2010 en 2014 dat medewerkers van de pluimveeservicebedrijven kippen bij hun poten optillen.

Ook heeft Wakker Dier navraag gedaan om te weten of dit door deze servicebedrijven nog altijd zo gebeurt. Die navraag heeft overigens niets opgeleverd.


Uitzondering verzuimd

Dit optillen bij de poten is volgens de organisatie in strijd met de EU-transportverordening, die niet alleen dit optillen, maar ook het slepen aan de poten verbiedt. Een dergelijk verbod geldt ook bij het doden van dieren, maar daarbij is er een uitzondering voor pluimvee, konijnen en hazen. Volgens Schouten is verzuimd die uitzondering ook bij de andere verordening te noemen. Verder vindt de minister het verzoek onvoldoende concreet en is onduidelijk of dit nog gebeurt.

De voorzieningenrechter stelt Wakker Dier in het gelijk. Schouten moet daarom van de rechter onderzoeken of deze bedrijven bij het vangen van kippen daadwerkelijk de EU-regels overtreden. De minister moet vervolgens uiterlijk op 10 juni beslissen of tegen deze pluimveebedrijven handhavend moet worden opgetreden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer