Droogte door wisselvallig weer zo goed als voorbij

Het grondwaterpeil is weer op een normaal niveau en ook het neerslagtekort is op dit moment kleiner dan voorgaande jaren, meldt weerbureau Weeronline.

Droogte+door+wisselvallig+weer+zo+goed+als+voorbij
© Twan Wiermans

Door het wisselvallige weer sinds vorige zomer is de droogte van afgelopen jaren zo goed als voorbij, schrijft Weeronline op de eigen website. Op veel plaatsen is het grondwaterpeil weer normaal. Ook het neerslagtekort is kleiner dan gebruikelijk. De komende tijd blijft er dagelijks kans op buien, waardoor er voorlopig geen sprake is van ernstige droogte.

Voor de boeren en de natuur komt het wisselvallige weer niet ongelegen. Op dit moment bedraagt het neerslagtekort slechts 26 millimeter, berekent Weeronline. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen Nederland rond deze tijd ongeveer 110 millimeter tekortkwam. Halverwege mei is het neerslagtekort normaal circa 40 millimeter omdat vaak meer vocht verdampt dan dat er aan neerslag bij komt.


Grondwater weer op niveau

De ernstige droogte van 2018 en regionaal ook in 2019 en 2020 zorgde in het oosten en zuiden van het land voor bijzonder lage grondwaterstanden. Het afgelopen half jaar is er volgens Weeronline zoveel regen gevallen dat het grondwater op veel plaatsen weer op niveau is.

Vooral oktober en december 2020 en januari 2021 waren relatief natte maanden. Ook mei verloopt tot dusver nat. In de eerste twee weken van deze maand viel gemiddeld over Nederland al bijna een maandsom aan regen, verklaart Weeronline. Er is zo'n 40 millimeter gevallen, tegen de gebruikelijke 56 millimeter in een gehele meimaand.

Door de vele regen is van ernstige droogte geen sprake meer. In de Achterhoek staat het grondwaterpeil op veel plaatsen zelfs hoger dan normaal. In Noord-Brabant en Limburg is de grondwaterstand ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. Slechts op een enkele plek op de hoge zandgronden langs de grens met België staat het grondwater lager dan gebruikelijk.


Regelmatig regen

Landbouwpercelen liggen er op verschillende plaatsen in het zuiden en oosten van het land wel droog bij. Dat komt doordat de toplaag van het zand door de krachtige zon snel uitdroogt. Dieper in de bodem is de grond nog wel vochtig. Aangezien er de komende tijd regelmatig regen valt, blijft op de meeste plaatsen voldoende water beschikbaar voor de groei van planten, stelt Weeronline.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer