'Grotere punt uit de financiële taart'

Het is jaloersmakend: de winsten van grote ondernemingen. Vol trots worden die in het moeilijke coronajaar geëtaleerd in de media. Deelden de varkenshouders mee? Was dat maar waar.

%27Grotere+punt+uit+de+financi%C3%ABle+taart%27
© POV

Slachterij Vion wist ondanks alle tegenslag, met besmettingen bij medewerkers en verminderde slachtcapaciteit, de winst te verdubbelen naar 52,9 miljoen euro in 2020. Ook veevoerconcern Agrifirm zegt geen gemakkelijk jaar te hebben gehad, maar realiseerde desondanks een mooie winst van 39,8 miljoen euro. ForFarmers boekte eveneens een nettowinst en wel van 46,3 miljoen euro. Het bedrijf kampte naar eigen zeggen met tegenslag in de afzet, maar het drukken van kosten maakte het resultaat meer dan goed.

En hoe zit het met de varkenshouders? Deelden zij mee in de klinkende winsten van hun voerleverancier en slachterij? Was dat maar waar! De grote marktpartijen benadrukken de moeilijke omstandigheden in de markt, om vervolgens prijsstijgingen (voer) en prijsdalingen (varkens) door te voeren bij hun klanten.

POV is een producentenorganisatie, een erkenning die het mogelijk maakt zelf ook marktmacht te organiseren. Daar zijn wij inmiddels enkele maanden volop mee bezig. Voor twee ketens draaien de marktclusters al. In zo'n cluster gaan varkenshouders, vleesvarkenshouders en vermeerderaars collectief informatie delen en het gesprek aan met andere partijen in de keten.

Wij moeten ook marktmacht organiseren, met als doel: meer marge de keten in en een eerlijke verdeling

Linda Janssen, voorzitter POV

Aanvankelijk waren sommige ketenpartners daarvan niet gediend. Echter, de koudwatervrees heeft inmiddels plaatsgemaakt voor constructieve gesprekken. Voor de andere ketens worden de marktclusters binnenkort opgezet. Daarnaast ontwikkelde de POV een marktmonitor, om vraag en aanbod van biggen en vleesvarkens in het komende jaar te kunnen voorspellen, en daarop te kunnen sturen.

Net als de grote concerns moeten ook wij marktmacht organiseren, met als doel: meer marge de keten in en een eerlijke verdeling. Om dit te kunnen realiseren, is het belangrijk dat zoveel mogelijk varkenshouders zich aansluiten bij het marktcluster voor hun keten. Hierdoor kunnen en willen ketenpartijen niet meer om de boeren heen.

Zolang grote ketenpartijen zich op de borst kloppen over behaalde winsten, en varkenshouders in diezelfde keten tekortkomen, is er werk aan de winkel. Met marktclusters en bouwen aan sterke ketens kunnen we komen tot een eerlijke verdeling. Niet alleen van kosten, maar zeker ook van opbrengsten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer