'Wat vinden Nederlanders van ons?'

Wie zijn dat eigenlijk, die mensen die zeggen veel overlast te ondervinden van varkenshouders in hun omgeving? Zijn dat burgers met een woning op het platteland, tussen de boeren in Zuidoost-Brabant en Gelderland, waar de meeste varkensbedrijven zitten? Of zijn dat burgers uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag? Het zou maar zo de laatste groep kunnen zijn.

%27Wat+vinden+Nederlanders+van+ons%3F%27
© POV

Wie het zijn, zal duidelijk worden uit een marktonderzoek onder burgers. Dat is uitgevoerd in opdracht van The Pig Story, ons merk voor sector-pr. Een representatieve groep van 2.100 Nederlanders, representatief voor geslacht, leeftijd en regio, vulde de vragenlijst in zonder dat zij wisten in opdracht van welke partij het onderzoek werd uitgevoerd. Dat had het onderzoek kunnen beïnvloeden.

Een gespecialiseerd bureau voert de analyses uit. In overleg met het onderzoeksbureau kregen we alvast de uitkomst op de vraag: eet u vlees? Het aandeel vegetariërs en veganisten ligt volgens het onderzoek op 4,7 procent. In de voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in 2014 lag dit op 4,4 procent.

Het Landbouw Economisch Instituut kwam in 2012 uit op 4,5 procent. Percentages in dezelfde orde van grootte. In de afgelopen tien jaar is er weinig veranderd. Onderzoek in opdracht van de Vegetariërsbond kwam eind vorig jaar uit op 3,9 procent. Desondanks werd de tegenvaller als volgt naar buiten gebracht: 'Forse groei vegetariërs en veganisten'. Waarom zo oneerlijk?

In overleg met het onderzoeksbureau kregen we alvast de uitkomst op de vraag: eet u vlees?

Linda Janssen, voorzitter POV

Met het onderzoek richten wij ons niet op de vegetariërs en veganisten, maar op de Nederlanders. Zo weten we nu al dat 73 procent van de aanhangers van Partij voor de Dieren vlees eet, omdat het gezond en lekker is. Voor GroenLinks is dat 81 procent en D66 94 procent.

Het onderzoek gaat verder antwoorden opleveren op wat burgers vinden van onze houderij, wat zij vinden van vlees eten, wat zij belangrijk vinden bij de aankopen en wat zij vinden dat beter moet. Constructieve en eerlijke antwoorden op vragen van de Nederlander.

Vervolgens is het de vraag: zijn politici echte volksvertegenwoordigers of wijken hun standpunten nogal af van wat Nederlanders vinden en hun eigen politieke achterban? Allemaal vragen waarop wij binnenkort het antwoord hebben en mee naar buiten komen. Houd daarvoor The Pig Story in de gaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -5°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer