Een varken is slimmer dan een koe

Lange tijd zat de Nederlandse landbouw te vissen. Wie wordt de nieuwe voorzitter van LTO Nederland? En toen, op 10 november, kwam het verlossende woord: Sjaak van der Tak. Er waren veel namen voorbij gekomen, maar Sjaak bleef tot het laatst toe onbesproken en geheim gehouden. Sjaak, daar had ik geen enkel ogenblik aan gedacht.

Een+varken+is+slimmer+dan+een+koe
© POV

Ik ken Sjaak al langer en heb hem leren kennen als integere, duidelijke, rasechte bestuurder. Vanuit de POV hebben wij meerdere gesprekken gehad met hem en zijn collega's. En met bewondering kijk ik naar de organisatie Glastuinbouw Nederland, waaraan Sjaak leiding geeft.

De glastuinbouw kent moeilijke tijden en heeft die roerige tijd gebruikt om krachtig te worden in organisatie en maatschappelijke positie. Daar waar zij de politieke agenda vaak als eerst bereikten, weten ze daar nu goed van weg te blijven.

Wat zie ik veel gelijkenissen met de situatie waarin de varkenshouderij zich nu bevindt. De sterke organisatie hebben we inmiddels. Aan de sterke positionering werken we hard, maar het moet nog beter.

Belangenbehartiging in de huidige tijd vraagt om een ander model

Linda Janssen, voorzitter POV

De gesprekken die ik had met Sjaak gingen over de organisatie en de samenwerking met LTO. Net zoals de POV heeft Glastuinbouw Nederland een samenwerkingsovereenkomst met LTO. Maar tijden veranderen. Hoe ziet de belangenbehartiging van de toekomst eruit?

Samen wisselden we beelden uit over hoe het zou moeten voor de toekomst. Sectoren en sectororganisaties in de lead en een krachtig LTO die sectoren en netwerken verbindt. Het goede van LTO moet behouden blijven en dat wat niet meer werkt, moet worden veranderd. Belangenbehartiging in de huidige tijd vraagt om een ander model.

Ik vind het ongelofelijk dapper dat Sjaak deze stap heeft gezet. Ik wens hem, LTO en alle boeren in Nederland toe dat hij de ruimte krijgt om sectoren in hun kracht te zetten en de samenwerking tussen partijen te verbeteren.

En Sjaak: een varken is inderdaad veel slimmer dan een koe. Tijdens een van onze gesprekken onlangs was dat je kennisniveau over de varkenshouderij. Dat wat je nog meer moet weten, vertel ik je snel. Voor het overige trek ik graag samen met je op, voor een betere en effectievere samenwerking tussen LTO en de POV. Veel succes!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer