Stikstof+gaat+niet+meer+over+natuur
Column
© POV

Stikstof gaat niet meer over natuur

De saneringsregeling voor varkenshouders levert weinig stikstof op. Deze conclusie van de Investico-journalistengroep was voor ons geen nieuws. Het omkatten van de saneringsregeling naar stikstof zou volgens de overheidsprognoses veel stikstofruimte opleveren, maar in de praktijk valt dat tegen.

Er zijn veel minder stoppers dan gedacht. Ze zitten bovendien geclusterd in regio's en doorgaans verder van de natuur. Dit wisten wij al lang en wij hebben landbouwminister Carola Schouten hier ook voor gewaarschuwd. Het stikstofbeleid verzandt steeds meer in onnavolgbare wiskundige sommen en juridisch gemillimeter. Met steeds hogere kosten, maar zonder praktische werkbaarheid. Dit is niet de manier waarop Nederland beleid zou moeten maken.

Wij keken uit naar de beloofde stikstofbrief van vorige week. Het werd een dik pakket aan 'letters' zonder de beloofde oplossingen. Nog altijd is er geen oplossing voor de duizenden boeren die sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in een illegale situatie verkeren.

Ook is er nog veel onduidelijk over alle maatregelen die in 2019 en 2020 zijn genomen en die nog altijd niet in de stikstofboekhouding zijn opgenomen. Schouten hanteert steeds meer en fermere woorden, maar de trein komt niet van het perron.

Nu onze sector ruimschoots voldoet aan de destijds gestelde eisen, komen politici met nieuwe doelen: halvering van het aantal dieren

Linda Janssen, voorzitter POV

Een belangrijke reden voor het oponthoud is dat de minister slechts één hoofdroute heeft uitgekozen om het doel – instandhouding van natuur – te bereiken. Die route voert eenzijdig langs stikstof en krimp van de veestapel. Andere routes worden slecht verkend. Er wordt niet gekeken hoe het geld het meest effectief kan worden ingezet.

De varkenshouderij heeft al veel werk gemaakt van het terugdringen van de stikstofuitstoot. De teller staat op ruim 80 procent gerealiseerde reductie. Nu onze sector ruimschoots voldoet aan de destijds gestelde eisen, komen politici met nieuwe doelen: halvering van het aantal dieren. Dat doet je beseffen dat het vraagstuk al lang niet meer gaat over de natuur.

Het vraagstuk gaat over het annexeren van ruimte voor andere economische ontwikkelingen, over verdienmodellen voor andere economische partijen en ngo's. Over gebrek aan inzicht in de leefbaarheid van het platteland. Andere partijen willen hebben wat van ons is, het liefst gratis en voor niets. Wij laten ons onze eigendommen niet zomaar afnemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer