'Van gezond voedsel naar afgemeten portie eiwit'

De beste stuurlui, die aan wal staan, droppen het ene na het andere plan om de voedselproductie te verduurzamen. Eurocommissaris Frans Timmerman wil dat in 2030 een kwart van alle landbouwgrond in de Europese Unie biologisch is. Dat de prijs van het voedselpakket daardoor hoger wordt, is geen issue.

%27Van+gezond+voedsel+naar+afgemeten+portie+eiwit%27
© POV

Minister Schouten zet daar een nationale eiwittransitie bovenop. Mensen moeten meer plantaardige eiwitten eten en Nederlandse boeren moeten meer eiwitten zelf telen voor zowel mens als dier. Schouten wil onder andere de ontwikkeling van nieuwe eiwitbronnen stimuleren. Zij vergeet dat er in het verleden al vele projecten waren, maar dat alles strandde op te hoge kosten, die dit keer blijkbaar geen issue zijn.

In december werd in de Kamer een motie aangenomen voor een beter verdienmodel voor kleine gezins- en familiebedrijven en afbouw van de bio-industrie. Alleen VVD, CDA en SGP stemden tegen. Alle andere partijen voor. Ik denk niet dat er tussen de voorstemmers één politicus zat die de consequenties hiervan in kaart heeft gebracht. Als 17 miljoen Nederlanders moeten leven van streekproducten, wordt eten schaars.

Waar helemaal van weg wordt gekeken, is een mogelijke voedselcalamiteit, zoals extreem weer, dierziektes of handelsconflicten. De coronacrisis laat zien dat de wereldhandel enorm onder druk kan komen te staan. Daarnaast zien we de spanningen oplopen tussen de EU, Rusland, VS en China.

Als 17 miljoen Nederlanders moeten leven van streekproducten, wordt eten schaars.

Linda Janssen, voorzitter POV

Volgens het Crisisdraaiboek Voedselvoorziening is Nederland in staat ook bij calamiteiten al haar inwoners zelf te voeden, met voldoende voedingsstoffen. Het menu moet dan wel aangepast naar een van vooral aardappelen, zuivel en vlees. Het basismenu kan dan worden aangevuld met voedsel uit eigen moestuinen, brouwerijtjes of zelf gehouden kleinvee.

De verduurzamingsplannen van menig politicus maken gezond en lekker eten duur. Een rijke variatie aan producten voor iedere portemonnee is er dan niet meer. En bij tegenslag moeten we terugvallen op een afgemeten portie eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen, met opgeteld 2.000 calorieën. Anders is er onvoldoende voor iedereen.

Politici denk na over de consequenties van jullie plannen, dat een lekkere maaltijd ook betaalbaar blijft voor lagere inkomens en dat de voedselvoorziening voor alle inwoners van Europa en Nederland gewaarborgd blijft. Reken de consequenties door!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer