Seizoensarbeid+aandachtspunt+bij+start+Duitse+aspergeseizoen
Nieuws
© Han Reindsen

Seizoensarbeid aandachtspunt bij start Duitse aspergeseizoen

Het aspergeseizoen in Duitsland is eind maart begonnen. De weersomstandigheden zijn ideaal. Het grootste aandachtspunt is seizoensarbeid. Dit vraagt om actie van de overheid. De Duitse boerenvereniging DBV wil dat 115 dagen verzekeringsvrije tewerkstelling wordt toegestaan.

In Duitsland wordt asperges geteeld op meer dan 22.500 hectare en vorig jaar werd 117.000 ton van de groente geoogst. Daarmee is asperge qua areaal de nummer 1 vollegrondsgroente van Duitsland.

Aan het begin van het aspergeseizoen van dit jaar benadrukt voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenvereniging DBV het belang van seizoensarbeiders voor de Duitse landbouw. 'Zonder deze steun zouden we onze bevolking niet kunnen voorzien van vers, lokaal voedsel. Zelfs niet met de geliefde asperges.'


Stimulans creëren

De sector staat net voor de start van het groente- en fruitseizoen en moet de leveringszekerheid garanderen. Rukwied: 'Daarom roepen we de federale overheid op om tot 115 dagen verzekeringsvrije tewerkstelling toe te staan en zo een stimulans te creëren voor een langere tewerkstelling van binnen- en buitenlandse seizoensarbeiders.'

Dit is volgens de DBV-voorzitter de enige manier om personeelstekorten door de coronapandemie op zijn minst gedeeltelijk op te vangen en het risico op besmetting te verkleinen door minder personeelswisselingen in de bedrijven.


Voorkeur voor lokale producten

Het aspergeseizoen start in Duitsland dit jaar eind maart. Vanaf de tweede week van april wordt een toenemende aanvoer van Duitse asperges verwacht. Het importaandeel van deze groenten is laag. In Duitsland ligt het zelfvoorzieningspercentage boven de 80 procent, waaruit blijkt dat aspergeliefhebbers vooral de voorkeur geven aan lokale en regionale producten.

Dit is geen verrassing voor Rukwied. 'De beste asperges komen uit Duitsland en zijn het lekkerst vers en rechtstreeks van de boer.' De aspergeoogst eindigt traditioneel op 24 juni, Sint-Jansdag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer