Tuinbouwsector Zuid-Nederland slaat handen ineen

Op het gebied van samenwerking tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg valt nog winst te behalen voor een toekomstbestendige tuinbouwsector in Zuid-Nederland. Dat blijkt uit een gezamenlijke verkenning die de provincies hebben laten uitvoeren.

Tuinbouwsector+Zuid%2DNederland+slaat+handen+ineen
© Nieuwe Oogst

Voor de verkenning zijn ruim twintig ondernemers en deskundigen uit de voedingstuinbouw geïnterviewd. Dat heeft informatie opgeleverd over het functioneren van de tuinbouw in het algemeen en de kansen die er liggen voor de toekomst. Zo wordt de keten korter en de invloed van retail en handelsorganisaties groter.

Daardoor wordt het steeds belangrijker om vraaggericht te telen, flexibel te zijn en relaties op te bouwen in de verticale keten. Daarnaast komt in het rapport naar voren dat de afzetstrategieën heel divers zijn, passend bij de individuele bedrijven. Maar daar wordt geen brede urgentie ervaren voor een gemeenschappelijk beleid. Kansen liggen er op het gebied van logistiek, verpakking, ICT, verduurzaming en innovatie.


Toekomstbestendig

'Op basis van deze verkenning kunnen we samen met ondernemers stappen zetten in het toekomstbestendig maken van onze tuinbouwsector', zegt Elies Lemkes-Straver. Als Brabants landbouwgedeputeerde geeft ze aan dat er kansen liggen in een betere samenwerking. 'Het economische en maatschappelijke belang van het tuinbouwcluster in Zuid-Nederland is groot. We willen dat de sector deze positie kan behouden en verder uitbouwen.'

Burgemeester Kees van Rooi van gemeente Meierijstad voerde de verkenning uit en sprak met de tuinbouwondernemers. 'Onder ondernemers bestond de behoefte om gezamenlijk naar de toekomst te kijken en daarvoor hulp te vragen bij de provincies Noord-Brabant en Limburg.' De tuinbouw is volgens hem een belangrijke pijler voor de agrarische sector en daarmee voor de economie in Zuid-Nederland. De sector zorgt voor een breed scala aan bedrijvigheid in dienstverlening, handel, logistiek en maakindustrie.


Vervolg

De provincies hebben de resultaten van het onderzoek met de sector gedeeld. Het is nu aan de ondernemers om te kijken hoe ze verder kunnen samenwerken. Uit dit vervolg moet naar voren komen wat ondernemers naar aanleiding van deze verkenning willen aanpakken en wat zij daarbij van overheden nodig hebben. Daarna zullen beide provincies in samenspraak bekijken of en hoe ze dit kunnen faciliteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer