Bisschop De Korte zoekt dialoog met agrarische sector

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch vindt dat boeren een cruciale rol spelen om onze voedselproductie te verduurzamen. Dat zei hij in een gesprek met ZLTO.

Bisschop+De+Korte+zoekt+dialoog+met+agrarische+sector
© Bisdom Den Bosch

De Korte erkent de bijzondere positie van boeren en tuinders als de traditionele hoeders van het platteland. Hij zegt goed te begrijpen hoe het agrarisch bedrijfsmodel na de Tweede Wereldoorlog vorm heeft gekregen. 'Dat was een belangrijke en noodzakelijke transitie om mensen van voldoende voedsel te voorzien. Nu staan we met elkaar voor de uitdaging om onze voedselproductie te verduurzamen. Ik denk dat boeren daar een cruciale rol bij spelen. Mijn oproep aan hen: doe mee, denk mee!'

De bisschop kent de historische wortels van ZLTO en NCB met zijn katholieke kerk. 'Ik weet dat er nog altijd veel boeren en tuinders katholiek zijn geïnspireerd en betrokken. De jaarlijkse oogstdankvieringen worden nog altijd drukbezocht. Ik zou graag de relatie met de agrarische sector in mijn bisdom aanhalen.'


Bezoeken

'Het lijkt me leuk om later deze zomer, als corona het toelaat, een aantal agrarische bedrijven te bezoeken. Daar kan ik veel van leren en hopelijk kan ik andersom mensen bezielen. Evenzeer lijkt het me interessant en goed om eens een dialoogavond met elkaar te hebben over de opdracht die boeren en tuinders van mensen van goede wil hebben om bij te dragen aan de transitie van de landbouw in als zijn bonte verschijningsvormen.'

Alleen met elkaar kunnen we een werkelijk duurzame samenleving verwezenlijken

Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch

Het gesprek met de bisschop vond plaats een maand na een publicatie in het Brabants Dagblad waarin hij samen met de internationale, activistische groepering Extinction Rebellion aandacht vroeg voor het behoud van de aarde. Veel agrariërs reageerden verbaasd en sommigen geërgerd.


Hoeders van de natuur

In zijn met boeken gevulde werkkamer in het bisschoppelijk paleis aan de Bossche Parade legt De Korte uit dat hij geen weet had van de inval ('Ik keur geweld ten stelligste af, maar praat met iedereen die geweldloos is') en dat hij boeren als hoeders van de natuur een warm hart toedraagt. 'Ik wil benadrukken dat ik boeren nergens van beschuldig', stelt de Bossche bisschop. 'Sterker nog, ik denk dat boeren onderdeel van de oplossing kunnen zijn.'

Zijn belangstelling en zorg voor het buitengebied komen voort uit persoonlijke betrokkenheid en de leer van katholieke kerk. 'In zijn laatste enclyclieken (pauselijke brieven) gaat paus Franciscus praktisch in op onze verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor Moeder Aarde, ons gezamenlijke huis. Hij spreekt daarin gelovigen en andere mensen van goede wil aan om de natuur, het land en de zee te beschermen.'


Ethische thema's

De katholieke kerk kent sinds 1893 sociale encyclieken, waarin pausen noden en de grotere ethische dilemma's van hun tijd aan de orde en soms aan de kaak stellen. 'De laatste twee enclyclieken van deze paus, Laudato Si (Geprezen zijt Gij) en Fratelli Tutti (Allen Broeders), borduren hierop voort', licht de bisschop toe.

'Mijn taak is om een vertaalslag te maken naar het bisdom: hoe kunnen we hier die noodzakelijke omwenteling in denken en doen vormgeven? Dat wil ik bewerkstelligen door te praten, te luisteren, te bezielen en te inspireren. Alleen met elkaar kunnen we een werkelijk duurzame samenleving verwezenlijken. In polarisatie geloof ik niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer