Kleine windmolens mogelijke oplossing voor netwerktekort

Nederland heeft een grote opgave als het gaat om het halen van de klimaatdoelstellingen. ZLTO is van mening dat boeren en tuinders daaraan een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Afdeling Altena Biesbosch ging donderdag op werkbezoek bij een melkveehouder die zijn eigen stroom opwekt met twee kleine windmolens.

Kleine+windmolens+mogelijke+oplossing+voor+netwerktekort
© Dirk Hol

In de jaren tachtig waren windturbines zo'n 15 meter hoog. Een decennium later hadden ze al een hoogte van 50 meter. Tegenwoordig zijn windmolens gemiddeld 100 meter hoog. Samen met zonnepanelen zijn windturbines een favoriete maatregel om aan de doelstellingen van de energietransitie te voldoen.

Landelijk zijn dertig regio's gevormd waarbinnen provincies, gemeenten, waterschappen, maatschappelijke partijen, het bedrijfsleven, netbeheerders en waar mogelijk inwoners samenwerken aan een Regionale Energiestrategie (RES). ZLTO is een van die partijen.

Volgens ZLTO is de RES een kans voor boeren en tuinders om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de lokale energievoorziening. Het is haar ambitie dat de agrarische sector in 2030 energieneutraal is. Voorwaarde is wel dat er voldoende ontwikkelruimte blijft voor de landbouw.


Onvoldoende capaciteit

In alle regio's denkt ZLTO mee over de bijdragen die boeren kunnen leveren. Zo ook in de afdeling Altena Biesbosch. Samen met de gemeente doet de afdeling mee aan het pilotproject kleine windmolens. Kleine windmolens? Ze worden toch juist almaar groter?

'We hebben in deze regio onvoldoende netwerkcapaciteit voor grote windmolens en zonneparken. Daarom zijn we op zoek naar kleinschalige initiatieven die aansluiten op het bestaande energienetwerk. Kleine windmolens voldoen hieraan', legt Bartje de Gouw, melkveehouder en bestuurslid van ZLTO-afdeling Altena-Biesbosch, uit.

De afdeling bracht donderdag een bezoek aan het melkveebedrijf van Wijnand Treure in het Zuid-Hollandse Streefkerk, een initiatief van de afdeling en het ZLTO-project MELK!. Dat onderzoekt de integrale aanpak voor verdere verduurzaming van de melkveehouderij.


Hooguit 30 meter

Melkveehouder Wijnand Treure wekt 75 procent van zijn energieverbruik op met twee kleine windmolens. De Gouw legt uit dat kleine windmolens niet hoger zijn dan zo'n 30 meter. 'Daarmee kan een ondernemer jaarlijks gemiddeld 25.000 tot 80.000 kilowattuur energie opwekken. Genoeg voor een doorsnee agrarisch bedrijf.'

Tijdens de excursie kreeg de groep een toelichting op de werking en kosten van de kleine windmolen door Tim van de Kruijs van EAZ. Dat is een bedrijf dat kleine windmolens met houten wieken produceert en ook zonnepanelen levert. Beiden worden aangesloten op de meterkast van de netbeheerder.

Volgens De Gouw zijn boeren geïnteresseerd in de combinatie zon en wind. 'Zonnepanelen leveren alleen energie als de zon schijnt, terwijl windmolens vaker 's nachts en in de winter hun werk doen. Bijkomend voordeel van kleine windmolens is dat ze niemand hinderen. Daarom hopen we dat we bij gemeenten makkelijker een vergunning krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer