ZLTO wil dat drempel voor melden faunaschade Brabant verdwijnt

De leges die provincie Noord-Brabant heft op het aanvragen van een vergoeding voor faunaschade, moeten worden afgeschaft. Daarvoor pleit ZLTO in een brief die zij deze week naar Provinciale Staten (PS) heeft gestuurd.

ZLTO+wil+dat+drempel+voor+melden+faunaschade+Brabant+verdwijnt
© Nieuwe Oogst

Als agrarisch ondernemers faunaschade ondervinden, kunnen zij een tegemoetkoming in de schade aanvragen bij het Faunafonds. Op deze aanvraag heft provincie Noord-Brabant 300 euro leges. Daarnaast betaalt een boer met faunaschade 250 euro eigen risico en wordt een eventuele vergoeding uitbetaald vanaf 50 euro. 'Voordat een boer een euro schadevergoeding krijgt, is hij al 600 euro kwijt. Dat voelt uiterst onrechtvaardig', zegt ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven.De laatste jaren neemt het aantal dieren dat landbouwschade veroorzaakt toe. Het gaat om zwijnen, ganzen, zwanen en dassen. Dat heeft als gevolg dat de schadecijfers drastisch stijgen, van 6 miljoen euro in 2006 naar ruim 25 miljoen euro in 2019. Maar door de schadevergoedingsdrempel van 600 euro wordt een groot deel van de schades niet gemeld.

Voordat een boer een euro schadevergoeding krijgt, is hij al 600 euro kwijt

Jeannette van de Ven, bestuurder ZLTO

Negatieve spiraal

'Niet alleen lopen boeren daardoor een vergoeding mis waar ze recht op hebben, maar ook is de werkelijke omvang van faunaschade niet goed in beeld bij overheidsinstanties', aldus Van de Ven. Dat heeft volgens de bestuurder tot gevolg dat er een negatieve spiraal ontstaat. 'Als er geen schades worden gemeld, worden ontheffingen voor afschot ingetrokken, waardoor populaties in omvang groeien en faunaschade toeneemt.'

Met name kleinere bedrijven worden bovengemiddeld hard geraakt door de legesregeling. Zij hebben vaak niet de benodigde oppervlakte om het aanvragen van de tegemoetkoming interessant te maken. Deze onrechtvaardigheid was voor acht andere provincies aanleiding om af te zien van het heffen van deze leges of de kosten terug te betalen als de schade als terecht is getaxeerd.


Motie PVV

Vanuit principes van rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid roept ZLTO provincie Noord-Brabant op om dit voorbeeld te volgen en het heffen van leges stop te zetten. Tijdens de provinciale Statenvergadering sloot PVV Noord-Brabant zich aan bij deze oproep. 'Om een einde te maken aan deze onwenselijke situatie is een motie ingediend', geeft woordvoerder Maikel Boon aan. De Faunabeheereenheid (FBE) heeft een brief van dezelfde strekking gestuurd naar de provincie, nadat ZLTO dit heeft geagendeerd binnen de FBE.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer