Agrarisch student nieuwe voorzitter BAJK

Robert Maas is gestopt als voorzitter van de Brabantse agrarische jongerenvereniging BAJK. Hij geeft het stokje over aan de voormalige vicevoorzitter, agrarisch student Gerben Boom (21) uit Babyloniënbroek.

Agrarisch+student+nieuwe+voorzitter+BAJK
© Liesbeth van der Garde

Boom is grootgebracht op het melkveebedrijf van zijn ouders en studeert bedrijfskunde en agrifoodbusiness aan de HAS in Den Bosch. Via school kwam hij in aanraking met het BAJK. Hij raakte al snel gemotiveerd om zich hard te maken voor de belangen van jonge boeren. 'Ik heb thuis geleerd dat als je een mening hebt, je niet vanaf de zijlijn moet gaan staan roepen', zegt hij.

Wanneer hij niet op school zit, werkt Boom bij een akkerbouwbedrijf in de buurt. Zijn ouders zijn met het melkveebedrijf gestopt. Hij weet als geen ander dat als we willen dat er voor jonge agrariërs in de toekomst nog bedrijven zijn om over te nemen, er nu actie nodig is.


Bedrijfsovername

'Veel vrienden van mij zijn boer of willen het bedrijf overnemen. Ik hoor veel verhalen van hen over wat hen tegenwerkt. Die verhalen wil ik omzetten in kansen, zodat ze uiteindelijk het familiebedrijf kunnen overnemen.'

Een van de speerpunten is dat we een goede verhouding willen tussen plantaardige en dierlijke sectoren

Gerben Boom, voorzitter BAJK

Volgens de nieuwe voorzitter is het belangrijk dat jonge boeren via BAJK hun stem kunnen laten horen. 'Wij zijn de nieuwe generatie. Perspectief is voor ons belangrijk. Ik denk dat wij als jonge boeren ons daar steeds meer mee bemoeien, en dat moeten we doorzetten.'

Vertrekkend voorzitter Robert Maas is maar een krap jaar in functie geweest. Maar hij kan wel zaken noemen waar hij trots op is. 'Vooral het visiedocument dat we aan de Gedeputeerde Staten hebben aangeboden. Daarin staan zes punten waar wij een mening over hebben en waar de provincie iets van kan opsteken. We hopen natuurlijk dat de provincie dat klakkeloos overneemt.'


Coronapandemie

Als sociale vereniging heeft BAJK wel te lijden gehad onder de coronapandemie, merkt Maas. 'Je kunt zien dat het ledenbestand nu niet groeit. De serieuze, inhoudelijke dingen hebben we wel over kunnen brengen in onlinebijeenkomsten. Maar de gezellige praatjes, het samen barbecueën, dat soort dingen hebben we gemist.'


Wat staat er op het programma voor de nieuwe voorzitter? 'Een van de speerpunten is dat we een goede verhouding willen tussen plantaardige en dierlijke sectoren. Het is afgelopen jaren veel gegaan over melkvee en stikstof. Maar ook akkerbouwers en tuinders verdienen aandacht. Ik wil een mooie balans creëren.'


Standpunten bespreken

'Ik vind het ook belangrijk dat de standpunten van BAJK worden gedragen door de leden. Ik wil dat meer met hen gaan bespreken', voegt de nieuwe voorzitter toe. Hij heeft dan ook een plan klaarliggen voor het moment dat de coronamaatregelen worden versoepeld.

'Ons seizoen begint in september. We zetten er vol op in dat er tegen die tijd meer mogelijk is, zodat we een mooi activiteitenprogramma klaar hebben liggen om onze leden weer meer bij de vereniging te betrekken.'


BAJK in het kort

Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) is een vereniging voor bedrijfsopvolgers, hun partners en andere agrarisch geïnteresseerde jongeren tussen 16 en 35 jaar. Het BAJK verenigt elf Brabantse AJK's en vertegenwoordigt deze bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Het BAJK kent vier belangenbehartigingskerngroepen; Verwaarding & Financiering, Klimaat & Milieu, Omgeving en Arbeid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer