Dierenbescherming pleit voor vast slachthuispersoneel

Komt personeel in vaste dienst bij de slachterij, dan is dat beter voor het dierenwelzijn. Dat stelt programmamaker Bert van den Berg van de Dierenbescherming (DB) in zijn blog.

Dierenbescherming+pleit+voor+vast+slachthuispersoneel
© Vion

Het dierenwelzijn laat in slachthuizen nogal eens te wensen over, vindt de Dierenbescherming. Van den Berg baseert zich daarbij op Europees onderzoek. Daaruit blijkt dat de meeste dierenwelzijnsrisico’s in slachterijen zijn terug te voeren op gebrek aan ervaring en uitputting van het slachthuispersoneel.

Doorgaans, zo schrijft Van den Berg, zijn dat flexwerkende arbeidsmigranten met woonomstandigheden die verre van ideaal zijn. Vaak ook hebben zij alweer een andere baan voor de verplichte dierenwelzijnstraining is gevolgd.


Mens grootste risicofactor

'De mens vormt grootste risicofactor voor dierenwelzijn in slachthuizen', schrijft Van den Berg. In een overleg met het ministerie van Sociale Zaken in april pleitte DB daarom personeel met een vast dienstverband in slachterijen. DB staat ook achter de oproep van de vakbonden die ook daarvoor pleitten.

Van den Berg roept in zijn blog Nederland op het Duitse voorbeeld te volgen. Sinds dit jaar zijn slachterijen daar verplicht hun medewerkers in vaste dienst te nemen. DB is er van overtuigd dat een vast contract niet alleen tot betere arbeidsvoorwaarden en minder personeelsverloop zal leiden, maar ook tot een beter dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer