Dierenbescherming gaat voor korte keten en robuuste dieren

De Dierenbescherming zet de komende dertig jaar in op een veehouderij die zich richt op kwaliteitsproductie voor binenlandse consumptie en een markt in Noordwest-Europa. Dat moet gebeuren in korte ketens met sterke en robuuste dieren die beter bestand zijn tegen ziekten.

Dierenbescherming+gaat+voor+korte+keten+en+robuuste+dieren
© Koen van Wijk

Dat staat in 'Deltaplan veehouderij' dat de Dierenbescherming donderdag heeft gepresenteerd. Het vee wordt volgens deze toekomstvisie gehouden in 'diergericht' ontworpen stallen die uitgaan van de behoeften van het dier. Het vee moet verder een uitloop naar buiten krijgen.

Profijt voor iedereen

'Met de lancering van dit plan staat de Dierenbescherming in de startblokken om samen met alle stakeholders te werken aan een diergerichte, toekomstbestendige veehouderij', zegt Gemma Willemsen, beleidsmanager bij de Dierenbescherming. In het plan gaat de organisatie uit van vier 'transitiepaden'.

Het eerste gaat specifiek over een diervriendelijkere veehouderij als onderdeel van totale verduurzaming. De veehouderij gaat volgens de Dierenbescherming dan meer rekening houden met de wensen van dieren. Het tweede pad is voor de consument. 'We moeten minder dieren gaan eten en meer planten', stelt Willemsen. 'Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren.'

De Dierenbescherming zet verder in op een route naar vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie. 'We gaan voor minder stappen tussen boer en consument en meer eerlijke prijzen en transparantie'. Het vierde en laatste pad gaat over onder meer het productievolume. 'Nederland moet minder voor de wereld produceren en meer waarde bieden voor de eigen regio.'

Leidraad bij keuze

De organisatie gebruikt het Deltaplan als lange termijn leidraad bij de keuze van onderwerpen en projecten. 'Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen of beter beschikbaar maken van diergericht ontworpen stalsystemen. Of aan het inventariseren van financieringsinstrumenten die boeren kunnen helpen verduurzamen', aldus Willemsen.

Het Deltaplan voor de veehouderij wordt ook een leidraad voor de criteria binnen het Beter Leven Keurmerk. Dat wordt de komende jaren doorontwikkeld en daarbij worden ook natuur- en milieucriteria doorgevoerd. De Dierenbescherming toetste het Deltaplan bij vertegenwoordigers van onder meer overheid, bedrijfsleven, banken en wetenschap.

Klik voor complete Deltaplan Veehouderij op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer