Jan Castelein: 'Het Nieuwe Melken moet je zelf ervaren'

Melkveehouder Broer Roorda uit Grou ontwikkelde tien jaar geleden zijn melksysteem samen met Jan Castelein van Servicebedrijf Jan Castelein in Scharnegoutum. Deze brengt het systeem nu als Het Nieuwe Melken op de markt.

Jan+Castelein%3A+%27Het+Nieuwe+Melken+moet+je+zelf+ervaren%27
© Arie Meijer

Is het systeem gelijk aan die eerste versie?

'De basis is niet anders. Dat is een roestvrijstalen arm waarmee de melkbekers door een schuifluik in de vloer naar boven worden gebracht. Er zijn wel in detail verbeteringen doorgevoerd en de ontwikkeling gaat nog steeds door.'

De minimale lichamelijke belasting is voor veel melkveehouders vaak doorslaggevend om voor dit systeem te kiezen

Jan Castelein, Servicebedrijf Jan Castelein in Scharnegoutum

Wat is het grootste voordeel?

'De minimale lichamelijke belasting is vaak doorslaggevend om voor dit systeem te kiezen. Je hebt geen melkklauw meer en kunt met twee handen tegelijk aansluiten. Het systeem melkt sneller en mooier en het geeft arbeidsgemak. De melkstal is overzichtelijk en gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast kan het systeem automatisch in de spoelstand worden gezet. Slanggeleiders zijn niet nodig.'


Wat is het nadeel van dit halfautomatische melksysteem?

'Het systeem is minimaal 20 procent duurder dan een gangbaar melksysteem met een melkklauw. Dat komt door de roestvrijstalen arm met persluchtcilinder die voor iedere stand nodig is. Ook zit er meer montagewerk in om het systeem aan te leggen.


Hoe staat het met de belangstelling van melkveehouders voor dit systeem?

'Er is veel belangstelling, in Nederland en ook in het buitenland. We zijn nu bezig met een 60-standsdraaimelkstal in Polen. We laten boeren die belangstelling hebben, altijd proefmelken. Dan kunnen ze zelf ervaren wat het verschil is met een conventionele melkstal. De melker moet tevreden zijn, want dan verkoopt het systeem zichzelf.'Op hoeveel bedrijven draait dit systeem?

'Er zijn nu tien melkstallen met dit systeem in gebruik. We hebben het in het begin bewust rustig aan gedaan. We wilden eerst de kinderziektes ondervangen en meer te weten komen over de duurzaamheid. Roorda werkt er nu tien jaar mee en dat gaat goed. Nu kunnen we gas geven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer