Vaste+club+melkers+is+geoliede+machine
Achtergrond
© Harry Tielman

Vaste club melkers is geoliede machine

Een melkerspool is een team medewerkers die om beurten bij een boer melken. Ze nemen de avondmelkingen over of juist alle melkbeurten. De communicatie gaat vaak via WhatsApp. 'Via de appgroep is iedereen op de hoogte', zegt Nicolien Spinhoven uit het Drentse Odoornerveen.

Spinhoven (21) vindt het een mooie bijbaan: melken bij een veehouder. Ze draait mee in de melkerspool op een melkveebedrijf in Nooitgedacht. De negentig koeien worden drie keer per dag gemolken. 'Onze pool bestaat uit vijf medewerkers. Wij melken om beurten in de avond en het hele weekend.'

Spinhoven is student aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden en wil het melkveebedrijf van haar ouders in Odoornerveen overnemen. Een baantje als melker past bij haar. 'Ik hou van melken. En het is goed om te zien hoe het op een ander bedrijf gaat. Ook leer je zelfstandig te zijn. Soms sta je voor onverwachte situaties die je zelf moet oplossen.'

De Drentse melker staat ingeroosterd op de vrijdagavond en melkt nog twee keer in het weekend. 'Dat is goed te combineren met mijn studie.'

Het is belangrijk om een goede band te hebben met je melkers

Mark Seubring, melkveehouder in Beilen

Communicatie via WhatsApp

De communicatie met de andere melkers en de melkveehouder verloopt via WhatsApp. Standaard protocollen, die uitgeprint aan de muren hangen, zorgen ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt.

De bedrijven die met een melkerspool werken, zijn heel verschillend. 'Het zijn zowel de gemiddelde bedrijven als de grotere', zegt Mattina Moes, flexconsultant bij Abeos Agri. Samen met haar collega's begeleidt ze drie melkerspools in Drenthe. Afhankelijk van de wensen van de boer maakt Moes het rooster voor de melkers. Ze houdt zicht op de pool en stuurt zo nodig bij.


Vliegende keep

Het aantal medewerkers in de melkpool wisselt. Zo heeft Abeos Agri een pool van vijf jonge melkers, overwegend studenten, maar ook een pool met acht melkers. 'Daar zit er eentje tussen die vliegende keep is. Hij springt bij als niemand anders kan melken.'

Het liefst houdt de flexconsultant een pool zo klein mogelijk. 'Daardoor leren de melkers de koeien echt kennen. Een vaste ploeg met dezelfde mensen is het mooist, zeker als iedereen enthousiast meedenkt. Het loopt dan als een geoliede machine.'


Vervanger regelen

Moes geeft toe dat het niet altijd eenvoudig is om een consistente club melkers te behouden. Soms vindt iemand een andere baan en regelt ze een vervanger.

WhatsApp is hét communicatiemiddel in een pool. De melkers, de melkveehouder en de flexconsultant zitten samen in een groepsapp. Dat is handig. 'Stel dat de melkveehouder zijn werkwijze aanpast, dan is iedereen meteen op de hoogte. Ook kunnen melkers via de app hun beurt eenvoudig ruilen.'


Vaste protocollen

Om fouten te voorkomen, werken de melkers volgens vaste protocollen. Welke stappen moet je volgen bij mastitis- en biestkoeien? Hoe behandel je een koe daarvoor en hoe laat je de melkstal achter?


Op deuren en muren hangen uitgeprinte protocollen.
Op deuren en muren hangen uitgeprinte protocollen. © Harry Tielman

Rein Altenburg, accountbeheerder bij AB Vakwerk, begeleidt melkerspools in Friesland en Noord-Holland. 'Je ziet het niet zo vaak, want het moet bij je passen. Toch is het een mooie optie, als je het melken vaker wilt uitbesteden.'


Melktijden verschuiven

Altenburg begeleidt een enkele melkploegen die de avondmelkingen bij boeren verzorgen. Het zijn bedrijven waar drie keer op een dag wordt gemolken. 'Soms verschuiven boeren de melktijden, zodat het melken in de avond aantrekkelijker is. Van 21 tot 23 uur is prima te doen.'

Het zijn hoofdzakelijk agrarische studenten die AB Vakwerk inzet voor deze avondmelkingen. Elke melkerspool bestaat uit twee tot drie mensen. Ze wisselen de melkbeurten af en als ze niet kunnen, ruilen ze onderling.


Alle melkbeurten

Ook heeft de accountbeheerder een bedrijf in de portefeuille, waar een melkerspool alle melkbeurten overneemt. Het bedrijf telt driehonderd koeien. De pool bestaat uit een vaste groep van vier mensen, van wie er steeds twee melken.

'Daarnaast hebben we nog wat flexibele melkers die we zo nodig kunnen inzetten. Het mooiste is natuurlijk om op zo'n bedrijf met twee vaste mensen te werken. Maar voor zes dagen per week is dat net geen volle baan. Het is dus lastig om aan die mensen te komen.'

Wie is er eigenlijk verantwoordelijk als de melker penicillinemelk in de tank laat stromen of als er andere fouten worden gemaakt? De medewerkers melken onder verantwoordelijkheid van de boer, stelt Altenburg.


Kosten

Over de kosten van een melker is de accountbeheerder helder. Dat is maatwerk en is afhankelijk van de leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheid van de melkers. Hun salaris is gebaseerd op de cao Productiegerichte Dierhouderij. 'De boer betaalt tussen de 18 en 30 euro per persoon per uur. Daar komen de reiskosten en btw nog bij.'

Spinhoven is blij met haar bijbaan. Het is goed te combineren met haar studie en het verdient redelijk. 'Het lastige is alleen dat je steeds korte periodes melkt. Ik begin om 20.45 uur en stap om 22 uur weer in de auto. Wil je een goed zakcentje verdienen, dan melk je gewoon wat vaker.'


Melkerspool geeft rust

Mark Seubring heeft samen met zijn vriendin Annika van der Burg een melkveebedrijf in Beilen. Hun tweehonderd koeien worden drie keer per dag gemolken. De helft van alle melkbeurten besteden ze uit aan een melkerspool. 'Het is niet vol te houden om alle melkingen zelf te doen', zegt Seubring. De pool geeft de melkveehouder rust en de melkers zijn betrouwbaar. Hij is bewust naar Abeos Agri gestapt. 'Als je zelf een pool maakt en iemand is verhinderd, dan moet je dat zelf oplossen. Nu heb ik er geen omkijken naar. Het ontlast me.' Seubring doet zijn best om de melkers bij zijn bedrijfsmanagement te betrekken. 'Soms gaan we met de hele club om tafel. Ik vraag of alles naar wens is en hoe zij tegen dingen aankijken. Het is belangrijk om een goede band te hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer