Broer Roorda melkt tien jaar zonder melkklauw

Melkveehouder Broer Roorda uit het Friese Grou bouwde tien jaar geleden samen met zijn melkmachineleverancier Jan Castelein een draaimelkstal met een uniek concept: de melkklauw ontbreekt en de melkbekers komen uit de vloer. De afgelopen jaren zijn er wat veranderingen aangebracht, maar het concept staat. 'Als ik nu moest bouwen, koos is er weer voor. Wel met zes standen extra, dat is voor één persoon nog te doen.'

Broer+Roorda+melkt+tien+jaar+zonder+melkklauw
© Alex de Haan

Broer en Elizabeth Roorda en zoon Age houden 145 melk- en kalfkoeien. In 2000 kochten ze het bedrijf en in 2009 bouwden ze een nieuwe ligboxenstal. Zijn broer had net een draaimelkstal gebouwd en dat principe nam Roorda over.

'Ik wilde per se een buitenmelker vanwege de bereikbaarheid van de melker en met het oog op de beschikbare ruimte kon dat met een 34-standsmelkstal. Daarnaast wilde ik dat de koeien onbelemmerd in en uit kunnen lopen. Bij gangbare draaimelkstallen miste ik het overzicht, doordat de melkklauwen en de apparatuur in de weg hangen.'


Tepelbekers uit vloer

Het resultaat van de zoektocht van Roorda en Castelein was een draaimelkstal waarbij de tepelbekers uit de vloer komen. De melkleidingen zijn ook allemaal onder de vloer weggewerkt, zodat er vrij zicht is op de koeien op het platform.

Uitgangspunt is dat iemand anders er ook mee moet kunnen werken

Broer Roorda, melkveehouder in Grou

Roorda melkt met volle tevredenheid met het systeem, al heeft hij wel leergeld moeten betalen door kinderziektes. 'In het begin wilden de melkbekers niet goed blijven hangen. We gebruikten de originele melkbekers en -slangen van melkrobots, maar deze bleken toch te zwaar. De roestvrijstalen melkbekers zijn vervangen door kunststof en nu gaat het goed.'


Mastitis

Verder heerste mastitis onder zijn veestapel. Dat kwam door een te hoog vacuüm vanwege het dichtslibben van een luchtgaatje in een verbindingsnippel. 'Ik heb een derde van de melkkoeien moeten afvoeren', zegt Roorda. Het gaatje wordt nu iedere week preventief gecontroleerd. Ook ontsmet de melkveehouder de melkstellen met stoom na elke melkbeurt. 'Het is een extra handeling, maar de uiergezondheid is nu veel beter.'

Hygiëne is een belangrijk aandachtspunt bij het melksysteem. De melkbekers worden afgedekt door luikjes in de vloer die met een startknop moeten worden geopend, voordat de bekers tevoorschijn komen. 'Als melker moet je er goed op letten dat er geen mest op de luikjes ligt. In de praktijk valt dat trouwens reuze mee.'


Pluspunt is de arbeidsverlichting. Geen zware melkklauw, maar lichte bekers. 'Van achter aansluiten is sowieso het beste melksysteem, omdat je je lichaam dan symmetrisch belast. Met dit systeem buit je dat voordeel nog meer uit en is de belasting nog lager. De zwaarste beker is de dipbeker.'


Driemaal daags

Om de capaciteit van de melkstal optimaal te benutten en de productie per koe te verhogen, worden de koeien sinds vijf jaar driemaal daags gemolken. De melkproductie ligt op 10.500 kilo per koe. Voor een nog betere benutting van de capaciteit met dezelfde arbeidsinzet was een 40-standsmelkstal beter geweest, stelt de ondernemer. 'Dan kun je nog steeds met één persoon melken.'

De melkveehouder vervolgt: 'Melken is een personeelskwestie. Mijn uitgangspunt bij de bouw was al dat iemand anders er ook mee moet kunnen werken. Dat is met dit systeem eenvoudig. We hebben zeven melkers, allemaal uit de regio. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de regionale werkgelegenheid en we hebben geen problemen om genoeg melkers te vinden. Door met plaatselijke arbeid te werken, houd je de band met de burger ook beter in stand.'

Ervaring is geen pre. 'De techniek van het melken is snel te leren. Een beweegbare vloer is niet nodig, omdat de bekers met dit systeem gemakkelijk hoger kunnen worden gestoken.' In plaats van een dure beweegbare vloer heeft Roorda een streep op de muur getrokken op 1,65 meter hoogte. 'Wie daar niet aan toekomt, kan weer naar huis.'


Melkstal wint van melkrobot

Bij de bouw van de stal koos Broer Roorda niet voor melkrobots. 'Dat was toen voor de grotere bedrijven ook nog niet aan de orde. Later werd dat snel anders. Ik denk dat die stap als grootste verandering kan worden gezien in melkmachineland', zegt Roorda. 'Maar de kosten van een gewone melkstal zijn lager, terwijl je gemakkelijker kunt uitbreiden. Ook is een melkstal gemakkelijker te combineren met weidegang en met de dagelijkse werkzaamheden in de stal, zoals het schoonhouden en instrooien van de zandboxen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer