Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa

Nederlanders geven van alle Europeanen per persoon het meeste geld aan uit aan vleesvervangers. De verkoop van plantaardige alternatieven in Nederlandse supermarkten is de afgelopen twee jaar verdubbeld tot 291 miljoen euro per jaar. Dat meldt de internationale voedingsorganisatie Proveg in een rapport over deze sector in Europa.

Nederlanders+eten+meeste+vleesvervangers+van+Europa
© Dirk Hol

De groei was het sterkst in discountsupermarkten Aldi en Lidl. Die vormen nu 10 procent van de totale verkoopwaarde. Volgens het onderzoek is de verkoop van de plantaardige vlees- en zuivelvervangers vooral toegenomen nu ze ook in dit soort supermarkten te koop zijn.

Tijdens het coronajaar 2020 was de grootste groei te zien van de afgelopen paar jaar, volgens het onderzoek een 'cruciaal moment in de eiwittransitie'. Het rapport gebruikt data van marktonderzoeker Nielsen over supermarktverkopen in elf Europese landen de afgelopen drie jaar.

Vleesvervangersmarkt

In heel Europa verdubbelde de afgelopen paar jaar de consumptie van plantaardige vleesvervangers. De totale waarde van de Europese vleesvervangersmarkt schat Nielsen nu op 3,6 miljard euro. Duitsland is de grootste markt voor plantaardige alternatieven. Elk jaar gaat daar voor bijna een miljard euro aan vlees- en zuivelvervangers over de toonbank, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Frankrijk. Nederland is de zesde afzetmarkt.

Wanneer wordt gerekend per hoofd van de bevolking, dan worden in Nederland de meeste vleesvervangers verkocht. Dat komt onder meer omdat in Nederlander per persoon meer wordt uitgeven aan vleesvervangers, jaarlijks zo'n 17 euro per persoon. Het Verenigd Koninkrijk (zo'n 7 euro) en Duitsland (zo'n 4 euro) geven daarna het meeste uit. Nederlanders eten gemiddeld jaarlijks 870 gram plantaardige vervangers per persoon. Opgeteld eet Nederland 15 miljoen kilo vleesvervangers per jaar.

Zuivelvervangers

Nederlanders kopen het liefste vleesvervangers, gevolgd door melk- en yoghurtvervangers. In andere Europese landen voeren de zuivelvervangers de boventoon. Plantaardige kaas is aan een opmars bezig. De verkoop daarvan steeg de afgelopen twee jaar met 400 procent en is jaarlijks goed voor 4,8 miljoen euro. Plantaardige kaas wordt niet bij alle discounters aangeboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer