Aanbod vegetarisch heeft effect op sociale norm

Het aanbod aan vegetarische producten heeft effect op hoe mensen over de norm rond vegetarisch eten denken. Dat blijkt uit onderzoek van Sanne Raghoebar van de Consumptie en Gezonde Leefstijl Groep van Wageningen University & Research. Vrijdag promoveerde ze op dit onderwerp.

Aanbod+vegetarisch+heeft+effect+op+sociale+norm
© Vion

Als een straat brandschoon is, gooien mensen minder snel afval op straat, omdat afval laten slingeren blijkbaar niet normaal is in die omgeving. Zo kan aanbod in een voedselomgeving, zoals veel vegetarische opties in een winkelschap, ook mensen laten denken dat een bepaalde keuze de sociale norm is, stelt Raghoebar.

De onderzoeker ziet dat supermarkten vooral ongezonde producten promoten en consumenten continu in de verleiding brengen om ongezond eten te kopen. Dit leidt tot voedingsgerelateerde ziektes als obesitas en diabetes type 2. Dat heeft niet alleen te maken met het aanbod, zoals al eerder is onderzocht, maar ook met bepaalde fysieke hints in een voedselomgeving die een sociale norm stellen.

Raghoebar voerde een aantal onderzoeken uit naar het koopgedrag bij consumenten onder bepaalde omstandigheden. Zo ook bij een digitale supermarkt die vlees en vegetarische producten aanbiedt aan niet-vegetariërs. Bij een groter aanbod vegetarische producten denken deze consumenten dat anderen vaker kiezen voor vegetarisch. Bij een groter vleesvak wordt in feite gecommuniceerd dat waarschijnlijk de norm vlees eten normaal is.


Sturen

Om duurzaamheid te bevorderen, zouden inrichting en aanbieding veranderd kunnen worden, stelt de onderzoeker: 'Je zou niet alles moeten verbieden en alleen maar gezonde dingen moeten aanbieden. Maar het zou wel meer genormaliseerd mogen worden. Nu hangt het erg naar de ongezonde kant. De balans moet terug. Via de inrichting van ons voedselaanbod communiceren wat gezond en duurzaam is kan daarbij helpen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer