Vakbonden eisen vast contract flexwerkers slachterij

Alle flexwerkers in slachthuizen moeten een vast contract krijgen. Dat bepleiten vakbonden CNV en FNV in een brief aan demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vakbonden+eisen+vast+contract+flexwerkers+slachterij
© Archieffoto Marcel Bekken

Vooral arbeidsmigranten doen volgens de vakbonden veel structureel flexwerk tegen lage lonen, zonder dat ze mogen overstappen naar een concurrent en zonder vertegenwoordiging in ondernemingsraden. In de slachterijen werken volgens de bonden ongeveer 12.000 mensen, waarvan bijna 11.000 als flexwerker via uitzendbureaus.

Vier op de vijf flexwerkers zouden arbeidsmigrant zijn, bijvoorbeeld uit Oost-Europa. Die worden vaak gehuisvest door de uitzendbureaus, die daarvoor maximaal een kwart van het lage loon van arbeidsmigranten kunnen inhouden. Omdat bovendien weinig arbeidsmigranten bekend zijn met hun rechten onder de cao kunnen ze niet goed voor zichzelf opkomen, menen CNV en FNV.


Werknemers beschermen

Volgens de bonden kunnen vaste contracten de werknemers beschermen. Daarbij wijzen ze naar Duitsland, waar een soortgelijk probleem sinds vorig jaar ook met verplichte vaste contracten wordt bestreden. De nieuwe wet kwam snel tot stand nadat vier grote vleesfabrieken in Duitsland moesten sluiten. Dat gebeurde nadat tientallen arbeiders het coronavirus opliepen, volgens de Duitse regering als gevolg van de slechte woon- en werkomstandigheden.

Een motie van SP'er Frank Futselaar voor vaste contracten in de vleesindustrie als de norm werd eind vorig jaar in de Tweede Kamer aangenomen. In een reactie daarop schreven minister Koolmees en landbouwminister Carola Schouten deze wens te begrijpen, maar ook te snappen dat werkgevers in de vleesindustrie 'wendbaar' willen zijn.

Koolmees sprak in april nog met de vakbonden over de kwestie. Toen gaf hij aan over hun eis te zullen nadenken. FNV en CNV willen dat er nu snel stappen worden gezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer