Productie Betuws streekmerk Greetje keert terug in streek

In hun streekproductenwinkel in Geldermalsen verkochten Gerard en Koen Poldervaart de producten van Greetje al. Sinds kort hebben ze de productie van het merk teruggebracht naar de Betuwe en mikken ze op nieuwe afzetkanalen en verbreding. Greetje moet symbool komen te staan voor Betuwse fruitproducten.

Productie+Betuws+streekmerk+Greetje+keert+terug+in+streek
© Tys Hallema

Wie Gerard Poldervaart zegt, zegt fruit. Al zijn hele leven werkt de Betuwnaar in de sector. Hij zag in die hoedanigheid veel van de wereld en leerde de sector van binnen en buiten kennen.

Sinds vier jaar heeft Poldervaart met zoon Koen in het centrum van Geldermalsen lunchroom en winkel Betuwse Fruitshop. Ze verkopen Betuwse streekproducten aan consumenten en fungeren als groothandel richting zakelijke klanten.


Fruitbeleg

Poldervaart kwam in aanraking kwam met het fruitbeleg Greetje, dat in de 'delicatessenfabriek' in Capelle aan den IJssel met Betuws fruit werd gemaakt door Sipke Nieuwenhuis. 'Hij haalde het fruit bij telers uit de Betuwe. Wij verkochten het hier en distribueerden het ook aan andere winkels.'

Onze jam mag geen jam heten, er zit te veel fruit in

Gerard Poldervaart, Betuwse Fruitshop in Geldermalsen

Nieuwenhuis liep tegen het probleem aan dat de productie voor hem niet rendabel was. Hij kon niet de groei realiseren die hij wilde. Herkenbaar, zegt Poldervaart. 'Voor stroop moet je naar België en zelfs sap is haast niet te verwerken in de regio. Wij hebben vervolgens de merknaam Greetje overgenomen en contact gelegd met Marius en Lia van Beusichem van de Betuwse kersentuin in Zoelmond. Die wilden hun productiecapaciteit wel vergroten.'


Weer thuis

Het resultaat is dat sinds begin dit jaar het merk Greetje weer 'thuis' is in de Betuwe. Op de productielocatie in Zoelmond worden Greetje zuivelfruit, fruitsauzen en fruitbeleg geproduceerd. De term 'fruitbeleg' is een bewuste, want jam mag het product niet heten. 'Daarvoor zit er te weinig suiker in en te veel fruit', legt Poldervaart uit.

Met de Betuwse kersentuin heeft de ondernemer een puur Betuwse partner. Het echtpaar Van Beusichem verwerkt niet alleen fruit van anderen, maar heeft een eigen pruimen- en kersenboomgaard met streekproductenwinkel.


Opschalen

'We maakten op kleine schaal al jam en wat andere producten, maar toen we werden gevraagd of we onze productie wat wilden professionaliseren en opschalen en voor Greetje wilden produceren, hebben we daar eigenlijk meteen ja op gezegd', blikt Lia van Beusichem terug. 'In twee maanden tijd hebben we vervolgens in onze bestaande schuur een productieruimte gebouwd en de inventaris gekocht.'


Greetje wordt sinds begin dit jaar in Zoelmond gemaakt door Marius en Lia van Beusichem.
Greetje wordt sinds begin dit jaar in Zoelmond gemaakt door Marius en Lia van Beusichem. © William Hoogteyling

De overname van het merk betekent dat Poldervaart een nieuwe troef in handen heeft om zijn ambitie waar te maken: mensen laten zien wat er allemaal met fruit mogelijk is. 'Er zijn veel fruitproducten, maar ze komen overal vandaan. In de Betuwe wordt maar weinig gemaakt van fruit uit de eigen regio. Met Greetje willen wij een heel assortiment maken met producten van Betuws fruit.'

De ideeën van de Betuwse ondernemer zijn talrijk. De komende tijd moet het aanbod Greetje-producten fors gaan groeien. Al is het een makkelijker te realiseren dan het ander.


Stroopkoker

'Fruitbeleg is eenvoudig te maken, net als appelcompote. Chutneys en dessertsauzen zijn ook prima te doen. Maar bijvoorbeeld stroop is een vak apart waar speciale apparatuur voor nodig is. Met een partij kersen die aan het eind van het seizoen over was, hebben we bij een stroopkoker in België al eens Greetje Kersenstroop laten maken.'

Dat was lastig rond te rekenen, becijfert Poldervaart. 'We wilden suikervrije stroop maken. Voor een potje van 200 gram stroop heb je dan 2 kilo kersen nodig. Ik vind het belangrijk dat de teler een fatsoenlijke prijs krijgt voor zijn fruit, maar dat betekent dat zo'n pot stroop al 5,50 euro kost om te maken. Dat is natuurlijk erg duur.'


Hoge productiekosten

Het is een terugkerend probleem in de wereld van streekproducten: de hoge productiekosten vanwege het vaak beperkte volume. 'Ook is het probleem dat je de teler een fatsoenlijke prijs voor zijn product wilt geven, en moet concurreren met industriematig geproduceerde producten waar dit niet gebeurt.'

'Om die reden proberen wij onze producten grootschalig af te zetten. Vanuit de Betuwse Fruitshop leveren we aan boerderijwinkels en delicatessenwinkels. Ook verkopen we emmers van 2 kilo zuivelfruit. Die leveren we aan zelfzuivelaars. Daarnaast zijn er twee mensen voor ons bezig om nieuwe afzetkanalen te vinden' vertelt Poldervaart.


Verbreden assortiment

Ondertussen wordt voortdurend gewerkt aan het verbreden van het assortiment. Soms ook met minder succes, vertelt de ondernemer. 'We hebben geprobeerd kaas met fruit te maken, maar dat lukte niet goed. We willen nu ook yoghurt met fruit gaan produceren. Daarvoor hebben we merkrecht aangevraagd voor Greetje Zuivel.'

De naam Greetje moet symbool gaan staan voor Betuws fruit, zoals ooit Flipje van Tiel dat werd. 'Ik zeg weleens dat Greetje het vriendinnetje van Flipje is', aldus Poldervaart.

De voornaamste focus van de ondernemers ligt op de Betuwe zelf. Daar zijn de meeste afzetkanalen te vinden. 'Maar ook daarbuiten zijn er winkels die het leuk vinden om Betuwse producten te verkopen. In steden als Amsterdam en Den Haag is dat best aantrekkelijk.'


Niet in supermarkt

Een verkoopkanaal waar de producten vooralsnog niet verkrijgbaar zullen zijn, is de supermarkt. Niet dat de Poldervaarts daar faliekant op tegen zijn, maar dat verkoopkanaal is onvoldoende rendabel.

'Ze mogen de producten verkopen als ze een fatsoenlijke prijs willen betalen, zodat ook de telers er nog wat aan overhouden. In de supermarkt is het verdienmodel dat er juist steeds goedkoper wordt ingekocht. Er is sprake van een negatieve prijsspiraal. Ook is het zo dat boerderijwinkels graag onderscheidend willen zijn. Die zien hun waren liever niet in de supermarkt.'


Poldervaart: Duitsland is gidsland op het gebied van fruit

Naast zijn activiteiten met Greetje en de Betuwse Fruitshop is Gerard Poldervaart hoofdredacteur van het internationale vakblad European Fruit Magazine. Onder meer in die hoedanigheid kwam en komt hij veel in andere landen. Op fruitgebied is hij vooral onder de indruk van het Duitstalige deel van Europa. 'Daar worden producten gemaakt die je hier niet tegenkomt, zoals fruitwijnen van aardbei of framboos', zegt Poldervaart. 'Daarnaast zag je daar vroeger al goede borden langs de weg met mooie designs, terwijl het in deze kersenstreek nog altijd vaak een handgeschreven bordje met 'kersen te koop' erop is. Die mooie borden zoals je in Duitsland ziet, zijn we vervolgens via een webshop gaan aanbieden in Nederland, net als bijvoorbeeld grote polyester appels en asperges.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer