Werknemers tuinzaadbranche komen met petitie voor betere cao

Werknemers van tuinzaadbedrijven gaan niet akkoord met het laatste cao-aanbod van hun werkgevers. De vakbonden bieden daarom vrijdagmiddag een petitie aan met de oproep aan de zaadfirma's om een betere cao af te spreken.

Werknemers+tuinzaadbranche+komen+met+petitie+voor+betere+cao
© Nieuwe Oogst

De petitie is ondertekend door 1.165 werknemers. De overhandiging vindt plaats op het kantoor van werkgeversorganisatie Plantum. Dat gebeurt in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie.

In een reactie zegt Jeroen Brandenburg van FNV Agrarisch Groen dat de tuinzaadbranche geen last heeft gehad van de coronacrisis. 'De winstcijfers zijn uitstekend. Er is alle reden voor een goede loonsverhoging. Wij hebben onze eis inmiddels al verlaagd naar 4 procent, maar de werkgevers komen niet verder dan 1,5 procent.'

Daarmee blijft het loonbod volgens Brandenburg steken onder de inflatiecorrectie. 'Feitelijk verdienen de medewerkers dan minder dan in 2020. Logisch dat de mensen daarvan balen. En dat maken ze heel goed duidelijk met deze petitie.'


Kruideniers

Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen wijst erop dat de grote zaadfirma's wereldleiders zijn in de tuinzaadbranche. 'Maar het zijn kruideniers als het gaat om de cao. Ondanks dikke winsten zetten ze hun werknemers op zwart zaad. We willen snel in overleg over een goede cao.'

Naast een loonsverhoging van 4 procent willen de vakbonden ook afspraken maken over de uitvoering van het pensioenakkoord. John Kapteijn van vakbond De Unie begrijpt niet waarom de werkgevers daar geen invulling aan willen geven. Hij geeft aan graag te willen praten over verlofsparen en de mogelijkheid voor werknemers om eerder met pensioen te kunnen.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer