PCR-toetsgarantie verplicht bij zaden vanwege ToBRFV

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wijst zaadbedrijven op de nieuwe regels die in verband met het voorkomen van besmettingen met ToBRFV gelden in de Europese Unie (EU) voor zaden van tomaat en paprika.

PCR%2Dtoetsgarantie+verplicht+bij+zaden+vanwege+ToBRFV
© Groen Agro Control

Met ingang van 1 april 2021 moeten zaden, die vallen onder de EU-verordening 2020/1191, altijd voorzien zijn van een PCR-toetsgarantie. Die verordening betreft maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding van het tomatenvirus ToBRFV in de Europese Unie tegen te gaan.

De verplichting voor een toetsgarantie zal gelden voor zaadpartijen die nog in eigendom zijn van de eerste producent of de importeur van het zaaizaad. Eerder uitgevoerde Elisa-toetsen voor deze partijen zijn niet langer geldig. Fytosanitaire certificaten afgegeven na 31 maart 2021 moeten gebaseerd zijn op PCR-toetsen, zoals benoemd in de betreffende EU-verordening. Dit geldt ook voor zaadpartijen uit derde landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer