VTA meldt beperkte beschikbaarheid vrije uien

De voorraad aan vrije uien in Nederland is op dit moment in het seizoen 50 procent lager dan het langjarig gemiddelde.

VTA+meldt+beperkte+beschikbaarheid+vrije+uien
© Haijo Dodde

Dit blijkt uit de voorraadinventarisatie die VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) een aantal keren per jaar uitvoert onder de leden. De kleinere voorraad vrije uien is waarschijnlijk een gevolg van de coronacrisis, waarbij meer telers hebben gekozen voor zekerheid in de afzet.

De inventarisatie van VTA laat zien dat de referentiegroep van telers 74 procent van de uien van oogst 2019 inmiddels heeft afgeleverd. Dat is iets meer dan het meerjarig gemiddelde waarbij het afleveringspercentage in april uitkomt op 70 procent.

Afzet loopt goed door

Jaap Monster, lid van de handelscommissie uien van VTA en zelf akkerbouwer in Flevoland, stelt dat de voorraadcijfers aantonen dat de afzet van uien ondanks de coronacrisis goed is doorgelopen. 'De markt is stabiel. Vanuit Nederland kunnen we een mooie kwaliteit leveren voor de retail. Daar hebben we nu voordeel van.'

• Bekijk ook de marktprijzen van uien


De afgeleverde volumes zoals VTA die heeft bepaald, variëren van 65 procent voor de rode uien, 73 procent voor de gele uien en 90 procent voor de plantuien. In absolute tonnen is de uienvoorraad bij VTA-leden 9 procent lager dan het meerjarig gemiddelde. Daarbij is wel een correctie doorgevoerd voor het extreem droge groeiseizoen 2018-2019.

Voorraad vastgelegd

Van de absolute voorraad is gemiddeld 54 procent al vastgelegd voor wat betreft prijs en afnemer. Normaal is dat 25 tot 30 procent.

De vrije voorraad aan uien in Nederland is daarmee op basis van de VTA-meting ongeveer 50 procent lager dan het meerjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer