VTA: voorraad uien 12 procent lager dan gemiddeld

De totale vrije voorraad aan uien in Nederland is ruim 12 procent lager dan het langjarig gemiddelde. Circa 36 procent is afgeleverd, blijkt uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

VTA%3A+voorraad+uien+12+procent+lager+dan+gemiddeld
© Han Reindsen

VTA heeft begin december voor het seizoen 2020-2021 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. De belangrijkste conclusie bij deze tussenstand is dat een goedlopende export ervoor zorgt dat in de toch al niet hoge productie al een behoorlijk gat is geslagen.

Daardoor ligt de vrije voorraad nu 12 procent onder het niveau van het langjarig gemiddelde. Dit sluit ook aan bij het praktijkbeeld van een extreem goedlopende export, waarbij het totaalvolume tot en met week 48 ruim 70.000 ton voorloopt op vorig seizoen.


Lagere opbrengst

De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 52,5 ton per hectare. Dit is ongeveer 2 ton lager dan in eerste instantie bij de proefrooiingen was vastgesteld. Dit is iets onder het niveau van het langjarig gemiddelde, waarbij wel een correctie is toegepast voor het extreem droge seizoen vorig jaar.

Het minimum is 20 ton per hectare, terwijl het maximum 90 ton per hectare bedraagt bij de zaaiuien. Bij de gele uien is de opbrengst 53 ton per hectare en bij de rode uien is dit 48,8 ton per hectare. Boven de rivieren bedraagt de opbrengst 57,3 ton per hectare, terwijl deze in het de zuidelijke provincies op 46,1 ton per hectare zit.


Areaaluitbreiding

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het landelijk areaal met 0,1 procent is uitgebreid. Dit komt door de uitbreiding van het areaal plantuien met 5,5 procent. Het areaal zaaiuien is dit jaar afgenomen met 1,6 procent.

Bij de deelnemers aan de voorraadinventarisatie ziet VTA dit jaar een 2,5 procent daling van het areaal. 'Deze krimp is met name onder de deelnemers in het zuidwestelijk teeltgebied. Hier was de daling 4,9 procent. In het noorden van het land bleef het areaal onder de deelnemers ongeveer gelijk', meldt VTA.


Goedlopende afzet

Het volume dat afgeleverd is door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie, ligt 20 procent hoger dan vorig seizoen. Dit is ook 13,4 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Circa 36 procent is afgeleverd. Deze cijfers liggen in lijn met het beeld van een goedlopende afzet.

In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 3,7 procent minder voorraad dan het langjarig gemiddelde. Van de gele zaaiuien in opslag is 34 procent verkocht. Vorig seizoen was dit 26 procent. Bij de rode uien is 31 procent verkocht. In het vorige seizoen was dit aanzienlijk hoger. Toen was 44 procent van de voorraad al verkocht. De plantuien die nog in de bewaring zitten, zijn allemaal verkocht.


De totale vrije voorraad komt daarmee ruim 12 procent lager uit dan het langjarig gemiddelde van de voorraadinventarisaties in deze periode. Ten opzichte van de eerste voorraadinventarisatie in het vorig seizoen ligt de vrije voorraad ruim 19 procent lager. Vooral bij de gele uien is de vrije voorraad lager dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer