Duitse+boerenbond+pleit+voor+voedselparagraaf+in+grondwet
Nieuws
© Dirk Hol

Duitse boerenbond pleit voor voedselparagraaf in grondwet

De Duitse boerenbond DBV pleit in een nieuwe toekomstvisie voor de borging van voedselzekerheid en klimaatbescherming in de grondwet. Die visie vormt de boereninbreng voor de aankomende Bondsdagverkiezingen.

DBV vindt dat de Staat niet alleen een zorgplicht heeft voor het leven van mens en dier, maar ook voor voedselzekerheid en klimaatbescherming. Die vier begrippen moeten volgens de boerenbond in één artikel in de grondwet komen te staan.


De nieuwe toekomstvisie van de DBV is vooral een voorzet aan de Duitse politiek, amper vier maanden voor de Bondsdagverkiezingen van eind september. Ook verschijnt de nota in een periode van grote onzekerheid onder veel Duitse boeren. Binnen de agrarische sectoren zijn er steeds vaker belangentegenstellingen en meningsverschillen.

Het woensdag gepresenteerde concept wordt ook gezien als een 'tegengeluid' en 'alternatief' voor het rapport van de zogeheten Landbouwcommissie voor de Toekomst (ZKL). Die commissie is ingesteld door bondskanselier Angela Merkel en zal in juni aanbevelingen doen voor een duurzaam landbouwsysteem. Verwacht wordt dat die commissie met enkele ingrijpende aanbevelingen komt.


Diepere discussie

DBV-voorzitter Joachim Rukwied benadrukte dat de DBV met zijn toekomstconcept niet wil concurreren met de mogelijke aanbevelingen van de ZKL. De agrarische sector wil een aanzet geven tot een diepere discussie en betere oriëntatie op toekomstig landbouwbeleid.

In de Duitse politiek wordt momenteel volop gedebatteerd over een nieuwe dierenwelzijnswet van SPD-milieuminister Svenja Scholze en een nieuwe Landbouwwet van CDU-landbouwminister Julia Klöckner. Daarvan is nu al duidelijk dat landbouwzaken een belangrijk onderdeel zullen zijn van de Duitse verkiezingscampagne.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer