Analyse: hoge tarweprijs vooral boost voor akkerbouwers

Akkerbouwers kunnen dit jaar profiteren van de hoogste tarweprijzen in acht jaar tijd. Veehouders worden daarentegen geconfronteerd met snel stijgende voerkosten.

Analyse%3A+hoge+tarweprijs+vooral+boost+voor+akkerbouwers
© Twan Wiermans

De Matif-termijnmarkt in Parijs noteerde deze week 256 euro per ton voor maaltarwe. Dat is de hoogste notering sinds 2013. Voor akkerbouwers geeft de huidige tarweprijs niet alleen een boost vanwege de directe financiële meeropbrengst, ook indirect zijn er positieve effecten.

Tarwe vervult een spilfunctie in het bouwplan van akkerbouwers. Als rustgewas in de rotatie met rooivruchten speelt het gewas een positieve rol voor de bodemkwaliteit. Het aantrekkelijke saldo is een stimulans om meer tarwe te zaaien, in plaats van gewassen met minder gunstige bodemeigenschappen.


Verder zijn veel afspraken voor contractteelten, zoals industriegroenten of graszaad, gerelateerd aan het tarwesaldo. Akkerbouwers kunnen daarom betere voorwaarden verwachten. Voor de teelt van eiwitgewassen, zoals sojabonen of veldbonen, is wellicht minder animo. Het hogere saldo voor tarwe is lastig te evenaren.


Mengvoerprijzen gestegen

Voor de veehouderij pakken de hogere prijzen voor grondstoffen niet goed uit. Zo stegen de mengvoerprijzen in april opnieuw. Vooral bedrijven met pluimvee, varkens, geiten en kalveren zijn kwetsbaar voor hoge voerkosten, met een aandeel van 50 tot 70 procent op het totaal. Voor varkenshouders hebben stijgende voerkosten meer effect dan verschuivingen in de export.

Ook melkveehouders hebben last van duur krachtvoer. DLV Advies becijferde dat de voerwinst onder melkvee achterblijft. Volgens accountantskantoor Flynth lagen de voerkosten met 11,66 cent zeker 1 cent per liter melk hoger dan in 2019. Dat is het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer