Belgi%C3%AB%3A+nu+ook+arrest+tegen+oppompen+grondwater
Nieuws
© Ger Loeffen

België: nu ook arrest tegen oppompen grondwater

De Raad van State in België heeft een vergunning voor het oppompen van grondwater vernietigd wegens mogelijke schade aan de omliggende natuur.

Door het arrest wordt het verkrijgen van vergunningen moeilijker om voor landbouwgebruik grondwater op te pompen. Voor de Belgische landbouw wordt na stikstof nu ook grondwater een kritische factor.

De Raad van State vernietigde onlangs een vergunning die de regio Antwerpen had verleend aan het landbouwconcern Quirynen Agri Farming, voor besproeiing van maisvelden bij Turnhout. De Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt was in beroep gegaan omdat zij vreesde voor de omliggende beschermde natuur, die droogtegevoelig is.

De Raad van State zegt dat niet blijkt dat het oppompen geen nadelige invloed zal hebben op de natuur. Die benadering komt overeen met het recente stikstofarrest waarin ook werd beargumenteerd dat iets niet vooraf was onderzocht en bewezen.


Vergelijkbaar met stikstofarrest

Deskundigen hadden in de adviesprocedure ongunstig geadviseerd, maar dat was ten onrechte genegeerd in de procedure, zo is nu bepaald. Dit grondwaterarrest zou volgens de Vlaamse krant De Tijd verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor andere waterwinningen in de buurt van beschermde natuur. In die zin wordt het al vergeleken met het veelbesproken stikstofarrest.

'De beoordeling van nieuwe aanvragen zal strenger moeten', voorspelt de Vlaamse minister van Omgeving en Natuur, Zuhal Demir (N-VA), 'Hoe het met de huidige vergunningen zit, zijn we nog aan het uitzoeken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer