VVD+vraagt+opheldering+over+inzet+ggo%27s+in+Europa
Nieuws
© Universiteit Maastricht

VVD vraagt opheldering over inzet ggo's in Europa

De VVD heeft demissionair landbouwminister Carola Schouten gevraagd om de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen nog eens onder de aandacht te brengen van haar Europese collega's. Schouten had eerder toegezegd te proberen om de toepassing van technieken als Crispr-Cas in Europa dichterbij te brengen, maar dat heeft geen verandering opgeleverd.

VVD-Kamerleden Helma Lodders en Arne Weverling hebben Kamervragen gesteld over de toepassing van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's). Zij stellen dat Nederlandse en Europese telers een onredelijk concurrentienadeel ondervinden van de huidige wet- en regelgeving. Die zorgt ervoor dat het telen van ggo's nauwelijks gebeurt. Tegelijkertijd wordt het importeren van ggo's uit landen buiten de Europese Unie veel breder toegestaan.

Daarbij constateren Lodders en Weverling dat de toepassing van Crispr-Cas9 bij veredelingsprocessen niet te herleiden is. Hierdoor kan deze techniek in andere landen worden toegepast en liggen de producten in de Europese schappen.


Gebrek aan daadkracht

Aanleiding van de vragen vormde het proefschrift van Ruth Mampuys van de Erasmus School of Law over ggo's in Europa. Hierin stelde ze dat de besluitvorming over genetische gemodificeerde gewassen in impasse is geraakt door een gebrek aan politieke daadkracht.


Lodders en Weverling vragen of Schouten de conclusie van het proefschrift deelt. Die conclusie luidt dat 'de Europese besluitvormingsprocedures voor de autorisatie van gmo-gewassen in een impasse zitten en systematisch worden vertraagd'.


Biotechnieken

De VVD'ers vinden dat het Europese biotechnologiebeleid en het Europese ggo-beleid dringend moeten worden herzien en gemoderniseerd. Daarbij moet in ieder geval meer ruimte worden geboden aan de praktische toepassing van innovatieve biotechnieken zoals Crispr-Cas en aan de teelt van ggo's. De twee Kamerleden wijzen daarbij op de aanbevelingen van onder meer de European Academies Science Advisory Council en het Europese netwerk voor duurzame landbouw EU-SAGE.

De liberalen vinden dat het huidige Europese regelgevende kader het telen van ggo-gewassen onnodig beperkt. Daarnaast remt het ook het gebruik en het onderzoek naar biotechnieken zoals Crispr-Cas9. Lodders en Weverling willen daarom van de minister weten hoe de vlag erbij hangt in Europa met betrekking tot deze technieken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer