Biotechbedrijf helpt veredelaars niet-coderende DNA te onderzoeken

Het medische biotechbedrijf Annogen gaat samenwerken met KeyGene in Wageningen aan onderzoek naar de invloed van niet-coderend DNA op de genexpressie in planten.

Biotechbedrijf+helpt+veredelaars+niet%2Dcoderende+DNA+te+onderzoeken
© KeyGene

Annogen, dat is gevestigd in Amsterdam, heeft de SuRE-techniek ontwikkeld om belangrijke stukjes erfelijke materiaal te vinden op niet-coderende DNA. Niet-coderend houdt in dat het gaat om delen van het DNA waar geen genen liggen. Het overgrote deel van het DNA van planten is niet-coderend.

Een promotor is een voorbeeld van niet-coderend DNA. Dit is een mechanisme dat genen aan- en uitschakelt en daarmee invloed heeft op de genexpressie van planten. Op het niet coderende DNA liggen overigens nog meer stukken die invloed hebben op de genexpressie. Veredelaars zijn geïnteresseerd in de aansturing van genen om eigenschappen als resistentie tegen ziekten en plagen te verbeteren of bijvoorbeeld de kleur van bloemen te veranderen.


Nieuwe technologieën voor veredeling

Onderzoekers van KeyGene houden zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de veredeling van planten. Zij zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van het niet-coderend DNA en daarom enthousiast over de nieuwe samenwerking. Annogen is gespecialiseerd in medische toepassingen, maar heeft de toepasbaarheid van de eigen SuRE-techniek op planten en dieren al wel vastgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer