Britse+plantenveredelaars+vrezen+verlies+Europese+export
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Britse plantenveredelaars vrezen verlies Europese export

Britse plantenveredelaars kampen na de brexit met grote exportproblemen. Ook hebben ze personeelstekorten, omdat (Oost-)Europese seizoensplukkers minder makkelijk worden toegelaten. De schade kan oplopen tot in de tientallen miljoenen euro's, zo wordt gevreesd.

De exportproblemen ontstaan vooral door nieuwe import- en exportregelgeving. 'We vrezen een harde economische klap', zegt James Barnes van de Horticultural Trades Association tegen een Duits persbureau. 'Onze industrie wordt geconfronteerd met de grootste non-tarifaire handelsbelemmeringen in de geschiedenis', zei Barnes.

Sinds het einde van de brexit-overgangsfase zijn voor de buitenlandse handel in natuurlijke producten speciale gezondheidscontroles en douanecertificaten vereist. 'Het duurt te lang, kost te veel en is volkomen inefficiënt', zegt Barnes. Daarnaast zijn er voor veel planten, zoals pootaardappelen of bomen, zelfs verboden of voorschriften die export bijna onmogelijk maken.


Acuut gevaar

Volgens de Horticultural Trades Association is de export door Britse plantenveredelaars ruim 93 miljoen euro per jaar waard. De meeste export zou naar Europa gaan. Die bedrijfstak loopt nu acuut gevaar vanwege de brexit, zei Barnes. De extra importkosten zouden ook de winstgevendheid van de industrie verzwakken.

Tegelijkertijd zorgt het einde van het vrije verkeer van werknemers, bijvoorbeeld uit Oost-Europa, voor problemen voor de industrie. Veel boerderijen hebben al decennialang seizoensarbeiders uit andere Europese Unie-landen in dienst om hun planten te oogsten. Ook dit is na de brexit ingewikkelder geworden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer