Hele+jaar+hetzelfde+voer+met+lange+sleufsilo
Nieuws
© Hendrik Kornet, niet factureren

Hele jaar hetzelfde voer met lange sleufsilo

Melkgeitenbedrijf Bouwens in het Gelderse Gendt heeft een sleufsilo van 115 meter lang. Daarbij is er voldoende voersnelheid om de 1.500 melkgeiten jaarrond van vers voer te voorzien. Deze week kwam met perspulp de kers op de taart.

Bij een kuil van deze lengte en een breedte van 10 meter, gaat het al gauw om 400 ton perspulp. Daarmee komt de kuil één meter boven de twee meter hoge wanden van de kuil uit.
'Het perspulp is niet altijd per direct leverbaar, zeker niet in zulke hoeveelheden. Maar door het automatisch afdeksysteem is de kuil snel open en snel weer dicht', weet Hendrik Kornet, de leverancier van de sleufsilo.

Met de sleufsilo van deze lengte, wordt een voersnelheid van twee meter per week bereikt, wat broei voorkomt. De extra laag perspulp drukt daarbij de mais en de sorghum extra aan en drukt zo de lucht er uit. 'Daar bovenop komt een elastisch kleed, dat 1,7 kilo per vierkante meter zwaar is. Over deze hele kuil is dat een gewicht van 2,3 ton. Daarbij komt 36 ton water in slurven', rekent Kornet voor.

De sleufsilo is zo gebouwd dat wanneer de melkgeitenhouder bijna door de voorraad heen is, hij tegen de laatste kuilrest de nieuwe oogst kan aan kuilen. 'Op deze manier heeft de ondernemer het hele jaar door dezelfde kuilkwaliteit en is er dus maar één keer per jaar de overgang naar een nieuwe kuil. Geiten zijn ook gevoelig voor dit soort overgangen. Daarbij is mais een constanter gewas dan bijvoorbeeld gras', besluit Kornet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer