Minder stikstofverlies door lasagne in de lasagne

Met een gemiddelde van 950 VEM in de nieuwe laagjeskuil zijn melkveehouders Anton en zoon Arjan Stokman uit Koudum dik tevreden. De vijf grassnedes en de maisoogst resulteerden in een voersilo van 3,5 meter hoog.

Minder+stikstofverlies+door+lasagne+in+de+lasagne
© Fotografie Frans Mulder

De vijfde snede herfstkuil is eind oktober geoogst met toevoeging van 600 kilo droge pulp per hectare. 'Deze 'lasagne in de lasagne' pakt aardig uit. De krulletjes pulp verhogen zowel het suiker- als het drogestofgehalte van de natte herfstkuil. Dit leidt tot lagere bewaarverliezen. De hoge OEB in de herfstkuil wordt gecompenseerd door de negatieve OEB in de pulp. Een aardige manier ook om stikstofverliezen te voorkomen', zet Anton Stokman uiteen.

Het bedrijf zoekt dit jaar nog naar een manier om de droge pulp voor of in de hakselaar te doseren. 'We hopen het gras en de pulp nog beter te mixen, zodat het effect op stikstofbenutting nog wat groter wordt', zegt de Friese veehouder.

De lasagnesilo bestaat voor 72 procent uit de eerste vier snedes gras, 20 procent is mais en 8 procent herfstkuil. De gemiddelde voederwaarde komt uit op 950 VEM, 59 DVE en 46 OEB. Deze wordt aangevuld met perspulp en sodagrain naar een gebalanceerd rantsoen dat het hele jaar gelijk kan blijven. Stokman: 'We hebben in 2019 veel gras geoogst zonder noemenswaardige verliezen in de lasagnekuil.'


Automatisch oprolsysteem voor folie

Met de investering in de twee sleufsilo's van 80 bij 22 meter met een automatisch folie-oprolsysteem, kwam Stokman vorig jaar in aanmerking voor de Maatlat Schoon Erf. Dat is een regeling met als doel emissies uit onder andere voeropslag te verminderen. Op deze manier kan het bedrijf profiteren van 13,5 procent extra belastingaftrek en een willekeurige afschrijvingstermijn.

Ook Arjan Stokman blikt tevreden terug op het eerste seizoen waarin met de nieuwe voersilo's werd gewerkt. 'De dichtheid van de kuil is hoog. We hebben minder conserveringsverliezen en voerverlies. Hier ligt de grootste terugverdienmogelijkheid van het systeem.'

Na het afdekken van de kuil worden waterslurven gevuld om de kuil strak af te dekken. Het automatische oprolsysteem zorgt er nu voor dat het plastic elke dag een stukje wordt opgerold en na het voeren gelijk weer wordt afgerold, om verliezen te voorkomen.


Goede vorm geven aan randen

Het is volgens Stokman bij het inkuilen cruciaal om een goede vorm te geven aan de randen en geen verliezen te hebben. 'Daarvoor hebben we dit jaar een wals laten maken dat met een extra drukwiel de kuil vlak langs de wanden flink aandrukt.'

'Afgelopen jaar hebben we vrij nat gekuild, op zo'n 35 procent. Dit jaar willen we naar 40 procent gaan voor meer bestendig eiwit in het rantsoen. Bang voor broei zijn we niet', laat de melkveehouder weten. 'Ook hiervan verwachten we een betere stikstofbenutting.'

Het finetunen van het totaalrantsoen blijft een aandachtspunt. Stokman: 'Nu krijgen de koeien een mix van sodagrain, raap en perspulp bijgevoerd. Voor meer structuur hebben we afgelopen jaar ook natuurhooi toegevoegd. Het is een uitdaging om dat plaatje zo compleet mogelijk te krijgen.'


Jumpstart in startblokken

Naast de investering in de sleufsilo's, pakte firma Stokman afgelopen jaar aan om de monomestvergister in gebruik te nemen, in samenwerking met coöperatie Jumpstart van FrieslandCampina. Ze verwachten dat de eerste mest binnenkort de vergister in gaat en dat het eerste gas snel kan worden geleverd. Naast de mest van de 280 melkkoeien op het bedrijf, wordt ook de mest van de koeien van een buurman naar de vergister gebracht. De gasleiding naar het dorp is aangelegd en de container die het biogas omzet in aardgas is klaar voor gebruik. Anton Stokman hoopt zo rendabel mogelijk te kunnen vergisten met de dagverse mest. Hij heeft er het volste vertrouwen in. 'Dit maakt het plaatje en de kringloop op ons bedrijf completer', stelt de melkveehouder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer