Veldrobot+zaait+hectare+bieten+per+uur
Nieuws
© Ducksize.com

Veldrobot zaait hectare bieten per uur

Met de Agrointelli Robotti en een Kverneland Optima-zaaimachine lukt het om 100.000 suikerbieten ofwel ruim 1 hectare per uur te zaaien.

Op het akkerbouwbedrijf van Jacob van Den Borne bij de Belgische grens kijken mensen van robotloonbedrijf en Agrointelli-dealer Doorgrond naar het zaairesultaat van de veldrobot. Corné Rispens van het kennisplatform Ducksize.com was erbij en ziet de Robotti als een handige verpleegtrekker die geschikt lijkt voor rijpadenteelt op 3,15 meter spoorbreedte.

'Er is heel vlot mee aan de slag te gaan op een vreemd veld en werkt dan ook veilig, soepel en stabiel', stelt Rispens. De robot zaaide dag en nacht onder constant toezicht.

'Punt van aandacht is dat de zaaimachine met 3 meter werkbreedte maar net tussen de constructie past. En de gewichtsverdeling is nog niet optimaal, met een slippend voorwiel tot gevolg.'


Storingsvrije communicatie

Sterk punt is volgens Rispens dat de Robotti zich niet van de wijs laat brengen door wisselende communicatie tussen het Nederlandse en Belgische netwerk in de grensstreek. Ook de communicatie tussen de Kverneland en de Robotti verliep storingsvrij. 'Kopakkers en geren werden netjes gezaaid en zelfs een rij met missers is op advies van de software automatisch opnieuw gezaaid', vertelt Rispens.

De Robotti heeft aan elke zijde een 75 pk Kubota-dieselmotor en weegt samen met de zaaimachine 4.360 kilo. Op zijn 320/65 R16-banden werkt hij met 5 kilometer per uur. Koopprijs van de Robotti met Optima-zaaimachine: 210.000 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer