Japanse start-up introduceert tomatenrobot in Europa

De Japanse technische start-up Inaho gaat vanuit Nederland een tomatenoogstrobot op de Europese markt brengen. Het apparaat is getest door Japanse telers.

Japanse+start%2Dup+introduceert+tomatenrobot+in+Europa
© Inaho

Inaho is een in 2017 opgericht techbedrijf dat zich richt op robotische oplossingen voor de landbouw. Sinds 1 april heeft het bedrijf een Europese vestiging in Amstelveen. Van daaruit wil Inaho met een tomatenoogstrobot de Europese markt veroveren.

Het gaat om een apparaat dat geschikt is voor snoeptomaten. De robot, waarvan vier types op de markt zijn gebracht, maakt gebruik van algoritmes om rijpe tomaten te selecteren op basis van kleur en grootte. Ze zijn momenteel in bedrijf en verzamelen feedback van verschillende Japanse telers voor verdere verbeteringen.


Tekort arbeidskrachten

Met de introductie van de robot denkt Inaho aan een vraag te voldoen die is ontstaan door de coronapandemie. Het bedrijf wijst daarbij op tekorten aan arbeidskrachten.


'Naast de wereldwijde pandemie worden de stijgende lonen voor landarbeiders een steeds groter probleem voor bedrijven in de landbouw. Deze uitdagingen kunnen uiteindelijk leiden tot voedseltekorten in de komende jaren. Daarom is het nu tijd om automatiseringstechnologieën te introduceren en over te stappen van de bestaande landbouwmethoden', zegt Sohya Ohyama, medeoprichter en COO van Inaho.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer