Boerenwindmolen+verrijst+in+gemeente+Woerden
Nieuws
© Huisman Media

Boerenwindmolen verrijst in gemeente Woerden

De eerste kleine windmolen in de gemeente Woerden is deze week geplaatst bij melkveehouders Spruit in Zegveld. De gemeente Woerden verleende onlangs een vergunning hiervoor.

De gemeenteraad van Woerden stelde eind april een initiatiefvoorstel van het CDA vast waardoor kleine windmolens tot 15 meter ashoogte in het buitengebied worden toegestaan.

CDA-raadslid Job van Meijeren is blij met deze mijlpaal: ‘Deze nieuwe generatie kleine windmolens levert voor een boerenfamiliebedrijf ongeveer de helft van de energiebehoefte. In combinatie met zonnepanelen kan een boer daarmee zijn bedrijf op een goede manier verduurzamen zonder dat het energienet zwaar wordt belast. Het is mooi dat dit nu ook in Woerden door boeren wordt toegepast. Wij hopen dat nu er één schaap over de dam is er meer volgen’.


In Woerden gelden voorwaarden waaronder een vergunning verleend kan worden. Zo mag de as van de windmolens niet hoger zijn dan 15 meter. Daarnaast moet de windmolen achter het hoofdgebouw worden geplaatst, op een bouwvlak of nabij een bouwvlak uit het bestemmingsplan. De molen moet een onderdeel worden van het erf van de boerderij. De kleur van de molen moet passen bij het landschap en de energie is voor eigen gebruik. Onder die voorwaarden kan een initiatiefnemer een vergunning aanvragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer