LTO Noord teleurgesteld over aanlandingskeuze windmolenpark

LTO Noord is teleurgesteld in de keuze van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om Eemshaven-West als voorkeurstracé aan te wijzen bij de aanlanding van het windmolenpark op de Noordzee. Dat geeft de Groningse LTO-regiobestuurder Lammert Westerhuis aan.

LTO+Noord+teleurgesteld+over+aanlandingskeuze+windmolenpark
© Han Reindsen

Met het doorsnijden van 28 kilometer hoogwaardige landbouwgrond heeft het tracé via Eemshaven-West grote gevolgen voor de agrarische bedrijven die in het gebied gevestigd zijn, geeft Westerhuis aan. 'Voor de agrariërs is onduidelijk wat de impact is van de aanleg van de bekabeling door hun land. Belangrijk is dat we betrokken worden bij de aanleg van het tracé, waardoor er vertrouwen en draagvlak ontstaat onder boeren en tuinders. Wij werken tenslotte aan de toekomst en het verdienmodel van ons bedrijf.'


De regiobestuurder vindt het onbegrijpelijk dat bij een project met een grote impact op de landbouw en een begroting van 875 miljoen de agrarische belangen niet vooraf goed in kaart zijn gebracht. Westerhuis maakt zich vooral zorgen over het verziltingsrisico. 'Eemshaven-West gaat 28 kilometer door een gebied dat verziltingsgevoelig is. Het verziltingsrisico van de grond en het effect van de aanlegmethode is niet gekwantificeerd, waardoor er geen goede risicoanalyse gemaakt is.'


Risicoanalyse

De landbouwsector heeft steeds aangedrongen op een goede risicoanalyse, stelt Westerhuis. 'Gelukkig wordt verzilting nu wel benoemd als kritisch punt in het traject en hebben we er vertrouwen in dat er een gedegen onderzoek naar de risico's van verzilting plaatsvindt, waarbij LTO Noord een positie heeft bij de totstandkoming van het plan van aanpak.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer