HyCare-specialist: 'Black box biggenopfok doorzichtig maken'

Een zeugenhouder die betere resultaten wil halen in de biggenopfok, moet inzicht krijgen in voer- en wateropname, groei en voerconversie en reden van uitval. 'Maak de black box doorzichtig', stelde Lennert Teuwen, HyCare-specialist van Agrifirm dinsdag tijdens het tweede webinar 'De big van morgen.'

HyCare%2Dspecialist%3A+%27Black+box+biggenopfok+doorzichtig+maken%27
© Varkens Archief

Voor het verbeteren van de resultaten zijn op hygiënegebied de centrale gang en het drinkwatersysteem belangrijk. 'Over de centrale gang gaat veel verkeer van biggen en mensen', aldus HyCare-specialist Chris van den Borne. 'Direct reinigen na het biggen verplaatsen moet. Varkenshouder en medewerkers moeten van schoeisel wisselen, als ze de afdeling binnenkomen.'

Het drinkwatersysteem is vaak niet schoon, liet de specialist zien aan de hand van foto's met de endoscoop. Goed spoelen en reinigen en tijdens de ronde met een lage dosering het systeem schoonhouden zijn noodzakelijk.


Vierwekensysteem

Varkenshouder Joost van der Pas uit het Brabantse Heeswijk-Dinther vertelde over zijn ervaringen met de HyCare-aanpak. Hij werkt met een vierwekensysteem en houdt de biggen na spenen als toom bij elkaar. Het drinkwatersysteem was bij hem al op orde.


Van der Pas geeft de kwaliteit van zijn biggenopfok een 7. Hij streeft naar een 8. Daarbij helpt een Pigscale, een weegschaal tussen twee biggenhokken. De dagelijkse wegingen geven beter inzicht in het groeiverloop. Samen met de gegevens over voer- en drinkwateropname moet dat leiden tot een hogere groei en minder uitval.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer