Bij suikerbieten nagenoeg geen nachtvorstschade

De nachtvorst heeft bij suikerbieten nagenoeg niet geleid tot overzaai. Wel gingen hier en daar enkele kwetsbare plantjes verloren.

Bij+suikerbieten+nagenoeg+geen+nachtvorstschade
© Johan Wissink

De overzaai is tot op heden beperkt tot circa 100 hectare. In het Zuidwesten is lokaal door hagel het plantenbestand uitgedund. In Gelderland zijn enkele percelen overgezaaid als gevolg van een combinatie van vreterij, stuiven en vorst.

Begin deze week was 85 procent gezaaid, meldt Cosun. In het zuidoosten van het land en Flevoland lag het percentage op 95 à 100 procent. In Limburg en Oost-Brabant ging het om zo'n 70 procent. De verwachting is dat op enkele natte percelen in het Oosten eind deze week de zaai wordt afgerond.


Onkruidbestrijding

De remming in de ontwikkeling door de koude roept vragen op. Onkruidbestrijding is veelal uitgesteld naar deze week. Onkruid groeit met deze kou ook niet hard. Veel telers hebben vragen over het risico op schieters. 'Dit is met name afhankelijk van het weertype wat nu volgt. Als we in mei perioden met hogere temperaturen krijgen, is de verwachting dat het meevalt. Is dat niet zo, dan kunnen we verwachten dat we vooral op de vroeg in maart gezaaide percelen dit jaar meer schieters zien', meldt Cosun.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer