Goed zaaibed voor bieten dit jaar makkelijker

Een zaaibed maken voor suikerbieten gaat dit jaar een stuk makkelijker dan vorig jaar. In veel gevallen is op de zwaardere grond een zaaibedbereider en een sleep eg voldoende.

Goed+zaaibed+voor+bieten+dit+jaar+makkelijker
© Fotografie Twan Wiermans

Ruim 15 procent van de suikerbieten was begin deze week gezaaid. In het Zuidwesten stond de teller op 33 procent. In het Noordoosten was dit circa 5 procent, blijkt uit Cosun-cijfers. Deze week is daar nog een flink areaal bijgekomen.

De grond is in prima conditie en laat zich uitstekend bewerken. De grond valt goed en in de ondergrond vindt weinig insporing plaats. Op veel percelen is een bewerking voldoende en worden vaak in dezelfde werkgang de bieten gezaaid.


Eerste bieten komen boven

In dit tempo zijn in het Zuidwesten voor Pasen bijna alle bieten gezaaid, verwacht Cosun. De vroegst gezaaide bieten van begin maart komen, zo dit zich nu laat aanzien, boven met goede plantenaantallen. Het advies is om, bij vochtige omstandigheden, tot en met het tweebladstadium het bietenperceel regelmatig te controleren op aantasting door slakken.

Dat geldt vooral voor percelen met klei of löss en voor percelen met een grof zaaibed. Op de noordelijke en oostelijke gronden is de ondergrond op veel plaatsen nog te nat. Hier moet ook nog veel organische mest worden uitgereden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer