Inzaai suikerbieten voor ruim 60 procent gevorderd

Landelijk is ruim 60 procent van de suikerbieten ingezaaid, blijkt uit gegevens van Cosun Beet Company.

Inzaai+suikerbieten+voor+ruim+60+procent+gevorderd
© Koos van der Spek

In het zuidwesten van het land en in Flevoland is de inzaai bijna afgerond. Op de lichtere gronden in Noord-Nederland en in Limburg moet nog meer dan 60 procent van het areaal worden gezaaid. De gemiddelde zaaidatum in Nederland kwam vorig jaar uit op 7 april.


Volgens Cosun Beet Company zijn de zaaiomstandigheden tot dusver uitstekend. De grond is overwegend goed te bewerken en de bietentelers zijn tevreden over de kwaliteit van het zaaibed, schrijft de suikerfabrikant. Op zwaardere gronden werd eerder al melding gemaakt van droogliggend zaad, daarvoor komt de neerslag van de laatste periode als geroepen.


Plantbestand nauwlettend volgen

De hoge temperaturen van afgelopen weken zorgden aanvankelijk voor een vlotte opkomst van de vroeg gezaaide percelen. De wind, hagel en vorst van de laatste week kunnen echter kiemplanten beschadigen en plantwegval veroorzaken. Cosun Beet Company adviseert telers dan ook om de ontwikkeling van het plantbestand nauwlettend te volgen. Het bedrijf verwijst naar tips van het IRS voor het inschatten van de opkomstdatum en het aanleggen van telstroken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer