Bietentelers+hebben+eerste+1%2E000+hectare+gezaaid
Nieuws
© Johan Wissink

Bietentelers hebben eerste 1.000 hectare gezaaid

De eerste 1.000 hectare suikerbieten is gezaaid. Voornamelijk in het Zuidwesten, meldt Cosun. 'De omstandigheden zijn goed. Het zaaibed ziet er prima uit, beter dan vorig jaar.'

Het areaal bieten zal uitkomen rond 82.000 hectare, circa 1,5 procent minder dan in 2020. Signalen vanuit diverse Europese landen tonen een daling van het areaal tot circa 5 procent. Omdat het momenteel koud is, waardoor bieten traag kiemen, neemt het risico op muizenschade toe.

Muizenschade is te herkennen aan kleine kuiltjes in de grond met daarin of daarbij opengebroken zaden. Muizen zoeken namelijk de zaden op, breken ze open en eten vervolgens het embryo eruit. Een maatregel om schade te beperken, is het aanbieden van alternatief voer.


Aanbod bladschimmelsensor

Net als vorig jaar kunnen bietentelers een sensor aanschaffen die ondersteunt bij de bladschimmelbestrijding. Bestellingen vinden plaats via het ledenportaal van Cosun. Vanwege levertijden wordt aangeraden de sensor voor 24 maart te bestellen.

De sensor meet het microklimaat tussen het bietengewas. Uit experimenten is gebleken dat dit een goede maatstaf is voor het optreden van bladschimmelinfectie met cercospora. Ook wordt per perceel een infectierisico berekend op basis van kenmerken als rotatie-intensiteit van waardgewassen voor bladschimmels op of in nabijheid van het perceel.

Bietentelers kunnen in de loop van het groeiseizoen via de BAS-app de infectiewaarden inzien. Telers kunnen aan de hand van de signalering precies op tijd handelen om cercospora te bestrijden

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer